Не е лесно да си гей в Русия

Рейтинг:
1 1
Вижте драмата на едно хомосексуално семейство, което отглежда дете

Властите в Русия засилват антигей политиката на страната. След като въведоха санкции срещу доста разтегливото понятие "хомосексуална пропаганда", политиците в Москва предприемат и стъпки за забрана на осиновяването на деца от еднополови партньори.

Репортерът на CNN Фил Блек ни срещна с едно на пръв поглед съвсем обикновено руско семейство. От съображения за безопасност обаче няма да покажем лицата им. Това са две жени, които се страхуват. Заедно отглеждат момиченце.

Какво означава за тях да бъдат гей двойка в Русия? Означава да мълчиш, отговарят те. Очначава да се криеш и да живееш в постоянен страх да не би някой на работното ти място да научи за това, защото е почти сигурно, че ще бъдеш уволнен.

Като много други хомосексуалисти, тези две жени са категорични, че след приемането на спорния антигей закон дискриминацията и насилието срещу тях са се засилили. На предстоящите зимни олимпийски игри в знак на несъгласие с политиката на Кремъл няма да присъстват редица световни лидери, сред които президентът на САЩ Барак Обама, държавният глава на Франция Франсоа Оланд и много, много други. Това обаче очевидно не трогва руските държавници.

В Държавната дума вече е внесен проектозакон, който предвижда забрана за отглеждане на деца от еднополови партньори. Вносителят на текста - депутатът Алексей   Журавльов заявява, че в родината му са приемливи само традиционните семейства.

"Майка и баща. Това е приемливо за нас. В това отношение смятам, че Русия има правилната позиция спрямо Запада", казва вносителят.

Първоначалния текст на този закон беше отхвърлен от мнозинството в Руската дума. Депутатът Журальов сега ще опита отново да прокара спорните промени, според които попечителските права на всеки хомосексуален родител ще бъдат отнемани.

Ако бъде приет, законът ще засегне пряко това семейство. Детето, което двете жени отглеждат, е родено от брака на една от жените с бившия й съпруг. И двете жени са категорични, че обичат родината си, но ако този текст бъде приет, те няма да се поколебаят да напуснат Русия.

Все още няма яснота дали новият антигей закон ще срещне достатъчна подкрепа, за да бъде приет. Самият факт обаче, че такива мерки се обсъждат, показва ясно, че политическият натиск върху хората с различна сексуална ориентация е огромен.

добави коментар
Иван
Иван
Голям проблем е когато една държава има за ценностна система християнството а какво да кажем за държавите като Турция които живеят според корана?Там изобщо не е лесно да си жена!
преглед на всички коментари (1)
Вики Бекъм чуква 40
Модната икона Виктория Бекъм планира грандиозно парти по случай 40-ия си рожден ден през април,...
Зимна буря пак скова САЩ
Нова снежна буря вилня в американския Североизток и в средните части на американското атлантическо...
22 януари
София
В момента
Облачно
4°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 1°C
Max: 8°C
Утре
Облачно
Min: -2°C
Max: 9°C
22 януари
На 22 януари 1903 г. САЩ и Колумбия подписват договор за изграждането на Панамския канал. Панамският канал е изкуствено прокопан канал, който пресича...