Несправедливо излежани 25 години

Рейтинг:
0 0
Според слуховете за сгрешените присъди петимата мъже ще получат 40 млн. долара

Знаково дело в Съединените щати завинаги промени живота на петима души, осъдени за престъпление, което никога не са извършили. Това се случи преди 25 години, но белезите от събитията няма да изчезнат скоро. И петимата обвиняеми впоследствие бяха оправдани, но платиха висока цена преди това. Този случай не само разтърси Ню Йорк, но дори разпали междуетническо напрежение в цялата страна.

През 1989 г. четирима тъмнокожи тийнейджъри и техен връстник от латиноамерикански произход бяха обвинени в изключително тежко престъпление – побои и изнасилване на жена, която тичала по алеите на Сентръл Парк. Делото беше шумно отразено от всички медии. Оказа се, че младежите са признали и случаят е напълно решен. По време на делото съдебните заседатели обаче отказали да приемат за истина твърденията на тийнейджърите, че показанията им са изтръгнати след жестоки мъчения.

И така, въпреки че на местопрестъплението не са открити никакви уличаващи доказателства, а жертвата не си спомня момента на атаката и не може да разпознае нападателите си, петимата получават присъди. В медиите ги наричат животни и диваци. Стига се до там, че милиардерът Доналд Тръмп купува рекламно място на цяла вътрешна страница във вестниците и призовава жителите на щата да поискат връщане на смъртното наказание.

Юсеф Салаам е от групата, която тогава всички наричат петорката от Сентръл парк. CNN прави интервю с него преди 2 години. Тогава той е на 38. При ареста му е бил едва на 15.

"Това е един неизлечим кошмарен белег, разбирате ли. Това е кошмар, който се връща отново и отново", разказва Салаам.

И така, четирима от групата са осъдени на по 7 години, а един от тях получава 13. През 2002 г. обаче се стига до обрат. Присъдите, макар и вече излежани, са отменени. Това се случва, след като сериен изнасилвач, чиито ДНК проби са открити на местопрестъплението, прави признание, че той е извършителят. В годините след инцидента мъжът прави още посегателства.

"След като те оневинят, усещането е сякаш тичаш свободен през тревата и ти идва да махаш с ръце и да крещиш. Изпитваш чувство на радост и истинско щастие", описва емоциите си Салаам.

Петимата завеждат дела за обезщетения за сгрешените присъди. Съдебните процеси обаче се проточват повече от десетилетие.

Юсеф казва, че не вярва в съдебната система. От нея той е видял само несправедливост. Изглежда обаче, че дългата съдебна сага скоро ще има край, защото, според слуховете, вече е постигнато споразумение за изплащане на компенсации в размер на 40 млн. долара.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...