Карнавал по време на епидемия

Рейтинг:
2 0
Източник: БГНЕС
Ежегодното събитие в Рио е известно със своя темперамент, невъздържаност и понякога много оскъдни екстравагантни облекла

Карнавалът в Рио започва при засилени притеснения от разпространението на вируса Зика. Вчера кметът Едуардо Паеш връчи голям златен ключ за града на церемионалмайстора на карнавала Крал Момо, който обеща впечатляващо шоу през идните 5 дни. 

"С голямо щастие, братско чувство, любов и мир, обявявам най-добрия карнавал на Земята за открит – нашият карнавал в Чудния град", заяви кралят на танците, цитиран от БГНЕС.

Ежегодното събитие е известно със своя темперамент, невъздържаност и понякога много оскъдни екстравагантни облекла. Самба паради, целодневно и целонощно танцуване се очакват по улиците на града. Очаква се в събитието да вземат участие до 5 милиона души.

Карнавалът в Сао Паоло, градът с най-голямо население в Бразилия, също беше открит под почти постоянния летен дъжд.

Тази година бразилските танцови мегасъбития започват при заплаха от Зика вируса, който води до различни здравословни проблеми, но доби печална известност най-вече с малформациите на плода при заразени бременна жена. През последните дни беше разпространено предположението, че освен с познатите ухапвания от тигров комар, Зика може да се пренася и по слюнка и урина.

Заплахата и несигурността как точно се предава зика идват в най-лошият момент за Рио Де Жанейро, където около милион туристи се очаква да се присъединят към местните за карнавала.

Тази година Рио ще се превърне и в първия южноамерикански град-домакин на летни Олимпийски игри. Сега нарастват притесненията, че това събитие ще се провали.

Преди Карнавала местните власти положиха усилия да унищожат и ограничат местата, в които тигровите комари-преносители се развъждат. Това ще продължи до Олимпиадата.

Изтъква се също, че след 6 месеца в Рио ще е настъпила зимата на южното полукълбо, което означава допълнително намаляване на комарите.

Отмяна на Олимпиадата "не се дискутира", съобщи министъра на спорта Джордж Хилтон в четвъртък.

Върховите моменти на Карнавала са в неделя и понеделник вечер, когато самба парадите си съперничат помежду си в шоу със страхотна хореография и костюми. 

Джипитата спират с протестите
От понеделник джипитата преустановяват протестите си, но остават в готовност за нови, ако диалогът...
Влак помете кола с двама възрастни и дете
Влак блъсна лек автомобил на прелез край Благоевград, съобщи БГНЕС.Инцидентът стана в 19.10 часа на...
Пиян нападна с брадва полицай
Пиян ром нападна с брадва полицай, дошъл на адрес в ромския квартал "Изток" в Казанлък заради...
Съдът решава дали задържаните служители на ДАИ да останат в ареста
В Специализирания наказателен съд днес е внесено искане от страна на Специализираната прокуратура...
Откриха сезона на екстремните спускания
Сезонът на екстремните спускания с лодки по буйните води на река Струма в Кресненското дефиле...