Ще има ли последствия за Москва

Рейтинг:
0 0
Рейтинговата агенция Standard and Poors понижи кредитния рейтинг на Русия

Днес трябва да станат ясни новите санкции, които Западът ще наложи на Русия. Москва вече изпитва последствията от икономическите ограничения, които САЩ и Европа вече налагат и всички следващи мерки само ще влошат ситуацията както за големите компании, така и за обикновените руснаци.

Джим Боулдън от CNN с подробностите:

В края на миналата седмица руската централна банка обяви, че очаква инфлацията през настоящата година да надвиши първоначално планираните 5%. За втори път през последните два месеца основната лихва в страната беше повишена. Рублата продължава да губи стойността си на международните пазари. Инвеститори се разделят с активи на територията на федерацията, а за Русия става все по-скъпо да взима заеми.

В доклада на Централната банка се казва: "Несигурната международната политическа ситуация се отразява негативно на производството и инвестициите в Русия". Това мнение споделят и много бизнесмени. Според икономистите събитията в Украйна вече са заличили положителните страни от домакинството на Зимните олимпийски игри в Сочи и рекордните инвестиции в инфраструктура покрай тях.

Новите икономически санкции вече чукат на вратата на Кремъл, а Европа и САЩ изглежда са твърдо решени все повече да увеличават натиска, дори с риск за собствените си икономики.

"Това, което се опитваме да направим, е постоянно да увеличаваме цената, която Русия трябва да плати за действията си, но в същото време й оставяме възможност да поеме различен курс. В колчана със стрелите обаче си оставяме още няколко резервни, в случай че ситуацията се влоши в следващите няколко дни или седмици",
заяви Барак Обама.

Рейтинговата агенция
Standard and Poors понижи кредитния рейтинг на Русия и намекна, че оценката ще търпи нови корекции при следващи санкции. При лош сценарии на развитие, руската икономика може да влезе в рецесия.

Строгите санкции обаче може да се върнат като бумеранг върху тези, които ги налагат. Ако цените на енергоносителите се повишат, негативният ефект ще е в световен мащаб.

Може да
се стигне и до глобална рецесия, смятат анализатори. При такъв сценарий на капиталовите пазари ще има масови разпродажби, а енергоносителите ще поскъпнат.

Дали всички тези негативни перспективи ще променят политиката на Владимир Путин, предстои да разберем съвсем скоро.

добави коментар
Голям пожар във Враца
Стихиен пожар избухна в късния следобeд във Враца, като по неизвестни причини се възпламениха...
Дъждът не развали празника в Панагюрище
Дъжд като из ведро се изля над Панагюрище преди началото на тържествената заря-проверка по повод...
В момента:
06:30
Моят град е моят живот
06:45
Антъни Бурдейн
07:30
2 май
София
В момента
Дъжд
15°C
Днес
Гръмотевична буря
Min: 8°C
Max: 18°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 9°C
Max: 19°C

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате
56.4%
8.1%
35.5%
гласувай
2 май
На 2 май 2011 г. президентът на САЩ Барак Обама прави официално обръщение от Белия дом, в което съобщава, че най-известният терорист в света - Осама...