Рискована операция във "Фукушима – 1"

Рейтинг:
0 0
Ще бъде извлечено отработеното ядрено гориво от специалните резервоари, разположени над авариралия IV реактор

Започва вторият етап от отстраняването на последствията от аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима – 1". Тя пострада от гигантски вълни цунами, предизвикани от  разрушителното земетресение, кoeто разтърси островната държава  на 11 март 2011 г.

Планът предвижда да бъде извлечено отработеното ядрено гориво от специалните резервоари, разположени над IV реактор. Операцията е рискована, но от компанията собственик ТЕПКО твърдят, че са напълно подготвени за нея.

Предстои и изваждането на повече от 1500 горивни пръти, близо 200 от които нови. Те се намират в близост до сградата, в която се помещава авариралият IV реактор. Всяка от касетите е висока 4,5 м и тежи около 300 кг.

От ТЕПКО се надяват този етап от операцията да приключи до края на тази година. До края на 2015 г. пък е предвидено да бъде извлечено отработеното ядрено гориво от резервоарите в горната част на другите три реактора.

За 2020 г. е насрочен и третият най-сложен етап от ликвидирането на последствията от ядрената авария – извличането на разтопеното ядрено гориво, което се смята, че е изгорило предпазното покритие на три реактора и се е събрало във външните защитни обшивки.

добави коментар
Отбелязваме Деня на християнското семейство
Днес отбелязваме църковния празник Въведение, посветен на християнското семейство и младеж. На...
Обама награди Клинтън с "Медал на свободата"
Президентът на САЩ Барак Обама удостои бившия президент Бил Клинтън с най-високото американско...
21 ноември
София
В момента
Разкъсана облачност
8°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 13°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 7°C
Max: 13°C
21 ноември
На 21 ноември 2002 г. България получава покана от НАТО да се присъедини като страна член на Алианса. Разговорите с България са осъществени в 2 кръга,...