Протест

Неясното бъдеще на "Малайзия еърлайнс"

Рейтинг:
0 0
Източник: Getty Images/Guliver Photos
Компанията задълбочава загубите си след изчезването на полет 370

След изчезването преди повече от два месеца на полет 370 на "Малайзия еърлайнс" загубите на авиокомпанията растат, а това повдига въпроси за съществуването на 76-годишния превозвач. За първите три месеца на 2014 г. "Малайзия еърлайнс" отчита нетна загуба от 138 млн. долара, отбелязвайки пето поредно тримесечие с отрицателен финансов резултат, пише Би Би Си. От компанията оправдават загубата с "трудни условия за работа" и "негативни настроения".

Инвеститорите обаче пренебрегнаха новината и акциите на превозвача се повишиха с 2,4%. Едва 30% от тях се търгуват свободно на фондовата борса в малайзийската столица Куала Лумпур. Останалата част от книжата са собственост на държавен инвестиционен посредник. От 30%, които се търгуват свободно, повечето акции са собственост на пенсионните фондове в страната и на други институционални инвеститори, което оставя малко книжа за дребните инвеститори. От началото на 2014 г. "Малайзия еърлайнс" е загубила повече от 40% от пазарната си капитализация.

Злополучният полет 370 от Куала Лумпур до Пекин изчезна на 8 март. Това доведе до струваща милиони долари мащабна спасителна и издирвателна операция, която продължава и в настоящия момент. Правителството на Малайзия вярва, че самолетът "Боинг 777" е завършил пътуването си в Индийския океан. Досега обаче няма следа или отломки от огромния авиолайнер.

Кризата с изчезналия самолет доведе до голям брой отменени резервации и накърни чувствително репутацията на превозвача. След инцидента продажбите в Китай са намалели с 60%. Около 2/3 от пасажерите на полет 370 са китайци, а това доведе до бойкот на компанията от някои туристически агенции в Китай.

Главният изпълнителен директор на превозвача Ахмад Джаухари Яхия коментира, че изчезването на полет 370 е оказало влияние върху резултатите, които обаче не са били "неочаквани".

"Резултатите се влошиха заради затягане на изискванията в целия сектор след изчезването на MH370. Компанията трябва да ускори усилията си за подобряване на приходи и по-добро управление на високите разходи", добави Ахмад Джаухари Яхия.

Според него тези стъпки са още по-наложителни за бъдещото оцеляване и устойчиво развитие на "Малайзия еърлайнс".

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....