Протест

Икономиката на Тайланд тръгна надолу

Рейтинг:
0 0
Политическата криза удря по рейтинга на доверие към страната – новите инвеститори се отдръпват

Политическата криза в Тайланд в последните месеци се отразява сериозно на икономиката на страната, в която живеят повече от 65 млн. души. Прогнозите на икономистите са, че на хоризонта се задава рецесия.

Вълната на общественото недоволство в Тайланд започна още в края на миналата година. Мащабните улични демонстрации доведоха до отстраняването от власт на премиера Инглук Шинаватра. Все още обаче основните политически сили в Тайланд не могат да постигнат съгласие за датата на предсрочните парламентарни избори. Това забавяне вече се отразява на икономическите показатели на страната – рейтинговата агенция
Standart and Poors обяви, че обмисля понижаване на държавния кредитен рейтинг.

Протестите, ограниченията за пътуване и изблиците на насилие в последните месеци спъват растежа. Външните инвеститори също не гледат с добро око на ситуацията. Мениджърите на някои от вече установените големи чуждестранни компании в страната, каквато например е "Харли Дейвидсън", казват, че все пак са намерили начин да продължат дейността си въпреки трудностите.

"Когато по-малко хора влизат в магазина, тогава разчитаме повече на онлайн продажби, с които се опитваме да стигнем директно до клиента",
обяснява стратегията на компанията директорът на представителството в страната Кен Свенсън.

САЩ са една от държавите, с които Тайланд има най-силни икономически връзки. Общият годишен оборот на тази търговия възлиза на 38 млрд. долара. И докато добре установените бизнеси успяват да проявят по-голяма гъвкавост, то компаниите, които съвсем от скоро са на местния пазар, изпитват известни затруднения.

"Тайланд може да загуби новите инвеститори. Ако ситуацията се запази такава, американските предприемачи, които търсят начин да разширят бизнеса си в Югоизточна Азия, търсят стабилност и биха могли да изберат други държави в региона",
обяснява Кристи Кени, американски посланик в Тайланд.

Политическата безизходица в страната забавя ръста на инвестициите. Поне 400 големи бизнес проекта на обща стойност 400 млрд. долара в момента очакват одобрение от местната агенция за инвестиции. Институцията обаче в момента е със завързани ръце. Новото служебно правителство обещава да сложи ред в нещата в рамките на следващите 3-4 месеца.

"Искаме да се превърнем в най-привлекателната дестинация за ин
вестиции. Мисля, че ще постигнем това до следващата среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия", заяви социалният министър на Тайланд.

Това обаче е оптимистична прогноза, която може да се сбъдне само при гарантиране на политическата стабилност. В противен случай здравите икономически основи на тайландската икономика ще продължат да бъдат подкопавани.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....