Ямболии ще плащат повече за боклук

Рейтинг:
0 0
Изграждането на ново депо се бави заради обжалване от еколози

2,5 пъти по-висока такса смет ще плащат жителите на Ямбол през следващата година. Това е така, защото градът все още не депонира отпадъци на сметище, съобразено с екологичните норми.

Според проекта за Регионална система за управление на отпадъците новото депо трябва да се изгради край старото и да приема боклука и на общините Сливен, Стралджа, Нова Загора и Тунджа. Процедурата по строителството обаче се обжалва от ямболското екологично сдружение "ДЕН", от което настояват, че площадката е неподходяща заради опасността от замърсяване на подпочвените води и земеделските площи наоколо.

Кметовете на петте общини ще търсят спешна среща в екоминистерството за решаване на проблема. Градоначалникът на Ямбол пък изразява радикалната идея за законови промени, които да блокират възможността екоорганизациите да оспорват подобни проекти.

В средата на ноември се очаква да се събере петчленен състав на Върховния административен съд, който да се произнесе по проблема за депото.

добави коментар
Проектобюджетът е изпратен на социалните партньори
Проектобюджетът за 2014 г. е готов и изпратен на социалните партньори.Приоритетите в него са...
Омуртаг и днес излезе на протест
Нови протести се проведоха днес в Омуртаг заради кризата с водата. Прокуратурата се е самосезирала...
В момента:
Базар
16:00
Новини
17:00
23 октомври
София
В момента
Разкъсана облачност
10°C
Днес
Облачно
Min: 9°C
Max: 22°C
Утре
Слънчево
Min: 8°C
Max: 20°C
23 октомври
Днешният ден е тъжна годишнина от несъстоялия се терористичен акт в театъра на Дубровка. Преди 11 години около 50 въоръжени чеченци нахлуха в залата...