Протест

Перник не е село от 85 години

Рейтинг:
10 0
Източник: БГНЕС
Близостта със София вече не е единствен повод за гордост на местните

С Указ номер 402 на цар Борис III на 26 юни 1929 г. Пернишката селска община е преобразувана в градска.

Историята на селището е започнала много по-рано - още в средата на 6-ото хилядолетие пр. Хр. Перник е съвременник на Казанлъшката гробница, на Тракийското съкровище, свидетел е на завоеванията на Александър Македонски, на Олимпийските игри, на управлението на Перикъл в Атина.

Разработването на Владайско-Мошинско-Пернишкия каменовъглен басейн е дало силен тласък на иначе бедния след Освобождението живот в котловината. През 1891 г. е започнал промишленият добив на въглища. Днес първият рудник е превърнат в музей, който е единствен на Балканския полуостров. Вкаменено дърво до него на повече от 5 млн. години, докосвано при слизането под земята от първите миньори за късмет, перничани обявиха за талисман на щастието. Градът, който днес живее със самочувствие на предградие на столицата, има железопътна връзка със София още от 1893 г. Жп линията била открита заради разрастването на въгледобива.

През 1895 г. в Перник светнала първата електрическа крушка в България - дори преди Царския дворец. Четири години по-късно била построена и първата българска електроцентрала. След получаване на статут на мината на държавно предприятие с автономно управление през 1925 г. Перник претърпял най-голямо в проценти нарастване на населението в национален мащаб, следван от София и Бургас.

През 1900 г. в селището живеели около 2 020 души, а през 1930 г. - 20 000 души. Тук била привлечена интелигенцията на тогавашна България - инженери, завършили висше образование във Франция, Белгия, Германия, Русия, а по-късно и в България, лекари, учители, техници, хора на изкуството, немалко чужденци. С идването си те пренесли европейския опит в организиране на производството, градоустройството на селището, организацията на социалната и културна дейност.

В края на 1901 г. село Перник имало своя "музикален състав" - първият граждански духов оркестър в България. Преди да бъде обявен за град, Перник имал парк, в който всяка вечер свирел Минният струнен оркестър, както и театър, добра спортна база, изградени културно-просветни, благотворителни, културни и спортни организации. С увеличаване на населението през първите десетилетия на 20 век Перник станал голям консумативен център. Появили се магазини за дрехи и за колониални (хранителни) стоки, сладкарници, бозаджийници, пивници, колбасарници, обущарници, книжарници.

През 1930 г. кръчмите в Перник били 44, през 1931 г. - 54, през 1932 г. - 63, а през 1944 г. - 320. Те са били място за покупко-продажба на земя и добитък, наемане на работници, за срещи и сватосване на отделни родове, уговаряне на сватби, даване и връщане на кредит, решаване на политически спорове и прочие. Пернишкото кафене било само място за игра на карти, табла, билярд или моникс. Тук чешки инженери донесли първата у нас модерна рулетка за хазарт. Също тук се намирало единственото кафене, наречено на буква от азбуката - "Ъ". Вечер по главната улица на Перник почти не можели да се видят жени и мъже в традиционно граовско облекло. Няколко шивачи, изучили занаята в чужбина, осигурявали на гражданите модни дрехи.

Жилищният квартал "Твърди ливади", построен в периода 1926-1928 г., пък станал първият планиран работнически квартал в България. Перник постепенно се превърнал в индустриалното сърце на България През 1933 г. започнало строителството на първото в страната предприятие за валцувани метали "Български железни заводи", оборудвано с електродъгови металургични пещи. През 1934 г. влязла в експлоатация първата у нас брикетна фабрика. Същата година започнало строителството на стъкларския завод "Кристал", произвел първото българско стъкло.

През 1948 г. машинната служба при "Мини Перник" била преобразувана в първия у нас машиностроителен завод. Първата петилетка на българската икономика беше всъщност петилетка за Перник. В периода 1950-1970 г. са започнали работа ТЕЦ "Република", металургичният завод "Ленин", дал първата родна стомана, заводите за токоизправители, за заваръчни машини, за феромагнити, заводът за специални стоманени профили. В пернишките промишлени предприятия са работили специалисти и работници от Чехия, Германия, Полша, Австрия, Русия, Виетнам, Япония и други.

През втората половина на XX в. Перник израснал като промишлен център с национално значение с добре развита металургия, машиностроене, енергетика, стъкларска и циментова промишленост, производство на топлоенергия и др.

Сега Перник е водещ само по добив на стомана, а минното производство остава най-големият работодател в региона. Първите "Български железни заводи" са сринати, уникалната радиално-ковашка машина е продадена в чужбина. Първият машиностроителен завод "Струма" е в руини, наскоро при контролирано взривяване бяха съборени ТЕЦ "Перник" и стоманолеярният завод.

Духът и усмивката на перничани обаче останаха живи. Вече жителите на миньорския град не са убедени, че "най-голямата забележителност на Перник е София", защото правят най-големия етнофестивал в Европа. Градът е европейска столица на сурвакарските игри и кандидатства с маскарадната си обредност в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

Кафене сервира отпадъци на клиентите си
Кафене предлага храни и напитки, взети директно от отпадъците на супермаркетите или ресторантите,...
Жена оцеля с нож в черепа (ВИДЕО 18+)
Млада жена оцеля със забит кухненски нож в главата. Въпреки че острието е навлязло на няколко...
Икономисти: Балансиран бюджет за 2015
Част от служебните министри се готвят да вземат участие в новия кабинет. Това смятат икономисти,...
Наоми Кембъл вкарва модата в борбата с ебола
Наоми Кембъл се включва е борбата с ебола. Супермоделът ще организира две благотворителни ревюта в...
Хазяин изгони наемателка в 9-тия месец с 4 деца
Хазяин изгони бременна в деветия месец наемателка, без да прояви никаква милост към нея. Пенка...