Протест

Най-нетрадиционните имена в Монтана

Рейтинг:
2 0
На мода излизат Найджъл, Фернандо и Луиза-Мари

Тенденция през последните години показва, че родителите все по-често избират да кръщават децата си по нетрадиционен начин. Запазват се разбира се и типично българските имена като Иван, Георги и Виктория, но не липсват и Найджъл, Фернандо и Луиза-Мари.

Все повече родители в България избират да запишат децата си с нестандартни или нетрадиционни имена. В сравнение с предишни години тази тенденция се наблюдава и в община Монтана.

Въпреки че броят на родените бебета се е запазил в последните години, имената им са все по разнообразни.

"През 2013 г. освен традиционните имена за момче Александър, Даниел, Иван и Георги и за момиче Виктория, Александра, се срещат не толкова популярните Лидиян, Николас-Мартин, Найджъл, Анхел, а за момиче - Луиза-Мари, Мелани-Роуз, Савина-Зайнеб, Зая, Паулиса и други", обяснява Димитрина Миленкова, началник отдел "Административно обслужване" в Монтана.

Мелани-Роуз е родена в края на миналата година. Преди да се роди, майка й търсила подходящото за нея име в интернет.

"Мелани си го избрахме ние, защото много ни хареса, но искахме второто име да е на бабата и така решихме да е Роуз. И така стана Мелани-Роуз с две имена", разказа Илияна Иванова.

Щастливата баба, на която е кръстена малката Мелани-Роуз, също е с нестандартно име и се казва Розита.

"Баща ми навремето много четеше романи, нищо че нямаше училища. Нашите имена, на децата на баща ми са все такива - Алиса, Розита, Белина, Моника. Всичките ни имена са от романи, тези, които четеше баща ми", разказва Розита Асенова.

Тя споделя, че през годините, хората са се впечатлявали от различното й име. Много често дори я наричали по различен начин.

Като по-нестандартен елемент в имената на децата в България се наблюдава и липсата на окончание за женски род в собствените, бащините и фамилните имена. Мода, която според Димитрина Миленкова идва главно от чужбина.

"Нетрадиционните имена обикновено идват от сериали, имена на артисти, имаме много. Предимно турските сериали дават отражение на имената", обяснява тя.

Според баба Розита обаче не е важно какво е името на човек, важното е той да е добър. И завършва - добър ли е човек, добро име ще направи.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...