Бозов и Портних отиват на балотаж

Рейтинг:
1 0
702 0
Това показват предварителните резултати

31,7% от гласувалите варненци днес са дали гласа си за Христо Бозов. 26% са гласували за независимия Иван Портних, а бизнесменът Веселин Марешки е получил подкрепата на 11,9%. Това показват предварителните резултати на "Сова Харис" и ГИСДИ. Към 19 ч. избирателната активност във Варна е била 23,27%.

В извънредното студио на TV7 и NEWS7 резултатите коментираха Васил Тончев от "Сова Харис" и Таня Цанева от ГИСДИ. Като една от причините за ниската избирателна активност те посочиха неточностите в избирателните списъци. Много хора не са били включени в тях след завръщането си от чужбина. В изборния ден те са били препращани от полицията в общината и обратно, което в крайна сметка ги е отказало да гласуват.

Според социологическото проучване на "Сова Харис" независимите кандидати са взели голяма част от гласовете на ГЕРБ. 48% от подкрепилите Христо Бозов са привърженици на Коалиция за България, а 14% на предишните избори са гласували за ГЕРБ, 7,4% от гласовете са дошли от Движение България на гражданите.

Изборният ден протече нормално. Не липсваха обаче и нарушения на избирателния процес. Най-фрапиращият случай е бил в 78-ата секция в училище "Елин Пелин", където наблюдателят е установил, че печатът не се намира в запечатан плик преди началото на изборния ден. Председателят на комисията му е обяснил, печатът е бил наранен още вчера в 13 ч.  Пред същата секция е бил забелязан и човек да контактува с лица от ромски произход преди влизането им да гласуват.

Наш репортер беше и пред избирателна секция в ромската махала в града, където се оказа, че има още нарушения. Ромите от махалата масово са извозвани с едни и същи коли до избирателната секция, след което отново се връщат по домовете им.

Един от наблюдателите - Петя Иванова пък обясни, че извозването на бюлетините след края на изборния ден и преброяването им, ще бъде с личните автомобили на членовете на комисиите, без да имат каквато и да е охрана. По този начин, изборните книжа лесно могат да бъдат подменени. Това не е прецедент за изборите в града, смята Петя Иванова.

добави коментар
Обама с обръщение към нацията
Американският президент Барак Обама направи обръщение по случай националния празник на страната -...
Направиха Адел от восък
Британската певица Адел беше обезсмъртена с восъчна фигура в прочутия музей на Мадам Тюсо в Лондон....
В момента:
Още нещо
02:55
Новини
03:55
NEWSROOM
05:40
Пътуване със CNN: Делхи
05 юли
София
В момента
Облачно
23°C
Днес
Гръмотевична буря
Min: 14°C
Max: 24°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 15°C
Max: 26°C