Извадиха "Коста Конкордия"

Рейтинг:
3 0
Операцията е на стойност 0,5 млрд. евро

Операцията по изправянето на потъналия кораб "Коста конкордия" приключи. Инженерите успяха да изправят огромния круизен кораб, който преди 20 месеца се разби в скала край брега на италианския остров Джилио.

Сложната операция е определяна като инженерно чудо и е на стойност 0,5 млрд. евро. Тя започна в понеделник и продължи през цялата нощ. Експертите внимателно завъртяха кораба с помощта на стоманени въжета. След това използваха като противотежести пълни с вода резервоари, окачени на откритата част от кораба.

"Коста конкордия" по-рано беше повдигнат от скалите край бреговете на Тоскана и прехвърлен на платформа, изградена върху морското дъно.

"Коста Конкордия" заседна край италианския бряг през януари 2012 г. 32 души загинаха при инцидента, телата на двама от тях така и не бяха открити. При трагедията българинът Петър Петров успя да спаси 500 пътници.

добави коментар
Пет дни до старта на МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ
Пет дни остават до старта на най-новия реалити формат в ефира на TV7 – МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ. В...
Тежка катастрофа с български автобус в Румъния
Двама украински туристи загинаха, а други петима бяха ранени, след като български автобус се...
В момента:
Още нещо
05:25
Galileo
05:35
Пътуване със CNN
06:00
Въпрос на гледна точка
20 септември
София
В момента
Облачно
12°C
Днес
Облачно
Min: 7°C
Max: 23°C
Утре
Слънчево
Min: 7°C
Max: 23°C
20 септември
На днешния ден през 1916 г. проф. Иван Шишманов издига кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература. Отличието, за съжаление, остава...