Кървавата драма в Лясковец (обобщение)

Рейтинг:
3 2

Психично болен и въоръжен мъж застреля един полицай и рани трима негови колеги, след което се барикадира в дома си. 53-годишният Петко Савов беше обезвреден при полицейска операция малко след 11 ч.

Вижте обобщено всичко за кървавата драма в Лясковец, която събуди България на 14 март. Репортерите на TV7 и NEWS7 се трудиха неуморно цял ден и представиха най-пълната гледна точка на случилата се трагедия от мястото на събитието, както и анализи на специалисти защо се е стигнало до нея.

В 5:30 ч. сутринта Лясковец осъмва под полицейска блокада. В центъра на града се чуват изстрели. В триетажна жилищна кооперация се е барикадирал 53-годишният Петко Савов, който държи за заложник 76-годишната си майка. Убива атакуващ го спецполицай и ранява тежко трима.

Проведената акция е на отряда на баретите и е планирана от края на февруари по жалба на директора на местното СОУ "Максим Райкович". Николай Кожухаров е системно тормозен със заплашителни писма от стрелеца. Петко Савов иска от директора на училището да въведе строга дисциплина, защото децата и играта им в двора на училището му пречат.

За акция по обезвреждане на Петко Савов пристигнаха бронебойни машини и 20 служители на антитероризма. Пет часа продължи убеждаването на 53-годишния бивш ловджия да пусне възрастната си майка, след което спецслужбите атакуваха барикадиралия се лясковчанин. При обезвреждането му се стигна до нова стрелба, при която Петко Савов беше изкаран облят в кръв и с рана в корема. Мъжът беше откаран в областната болница за животоспасяваща операция.

Петко Савов е живял изолиран от четири години. Не е излизал от дома си. За него се е грижила възрастната му майка. Допреди две години мъжът е притежавал разрешително за лов, но след това не го е подновил. Така оръжието му става незаконно. За психичното здраве на неуравновесения лясковчанин се е говорело, но официално в местната администрация няма такава информация. На вратата на гаража си с големи бели букви Савов е написал "Смърт за вас".

Стрелецът от Лясковец е трябвало да бъде обезвреден още през 2012 г. Това заяви на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По разпореждане на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев акцията е била прекратена, се посочва от прокуратурата.

Петко Петков не е излизал от дома си от 2011 г. Оттогава той редовно подава жалби, че децата му пречат да живее спокойно. Заплашвал е съседите, децата, които са вдигали шум и директора на училището. От МВР обясниха, че има данни дори за стрелба.

Полицията неведнъж е правила опит да му вземе оръжието и да разговаря с него. Той обаче е отказвал и ги е заплашвал. През 2012 г. прокуратурата  в Горна Оряховица е разрешила отвеждането му в специализирана болница заради жалби на съседи. Акцията по задържането му обаче е отменена от бившия главен секретар Калин Георгиев и не е изпълнено решението на съда.

Емил Шарков е името на загиналия полицай по време на акцията. Той е от Свищов и е работил в полицията във Велико Търново. Вчера (13 март) е имал рожден ден. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров не скри, че двамата са били близки. Те започнали заедно професионалния си път в МВР. Лазаров сподели, че е имало идея Шарков да бъде повишаван.

Тримата полицаи на 31, 32 и 35 години бяха откарани по спешност във Великотърновската болница. Нараняванията им са предимно в горните крайници и предмишниците, защото останалата част от телата им са били предпазени от бронежилетки. Заради критичното им състояние от Военномедицинска академия замина екип от двама реаниматори и една медицинска сестра, за да стабилизират състоянието им и да ги транспортират във ВМА.

Самолетът излетя от София малко след 12:20 ч. Около 13:30 ч. машината кацна на летище Горна Оряховица, а час по-късно беше обратно в София заедно с ранените. С три линейки от летището полицаите бяха транспортирани към  Военномедицинска академия.

Петко Савов беше приет във Великотърновската болница и му е извършена тежка операция, при която е бил отстранен единият му бъбрек. Той е с перфорации на тънкото и дебелото черво.

Експерти от Института по психология на МВР още през 2012 г. са изготвили профил на 53-годишния Петко Савов. Тогава те установили, че той е с нарушено социално функциониране,  емоционално нестабилен и склонен към агресия. Те стигнали до заключението, че трябва да се намери начин той да бъде изведен от дома му, задържан и да му бъде отнето оръжието.

Преценено е, че майка му не е надежден източник за информация или съдействие. Често се оказва трудно родител да бъде убеден, че детето му трябва да бъде задържано, коментират специалисти.

добави коментар
"България без цензура", ВМРО и ЗНС подписаха коалиция
В Пловдив "България без цензура", ВМРО и "Земеделски народен съюз" подписаха споразумение за...
17-годишна стана "Мис Кюстендилска пролет"
17-годишната възпитаничка на ПМГ "Проф. Емануил Иванов" Милена Георгиева Мирева стана носителка на...
В момента:
Липсващото звено
16:00
16:05
Невидима Вселена
17:00
17:05
Невидима Вселена
16 март
София
В момента
Облачно
10°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 12°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 4°C
Max: 13°C
16 март
Днешният ден отново връща спомена за ужасите на Виетнамската война. На 16 март 1968 г. в селцата Ми Лай и Ми Кхе американски войници убиват между 347...