Почина писателят и философ Умберто Еко

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Еко е боледувал от рак

Италианският писател и философ Умберто Еко е починал късно вчера в дома си. Това съобщиха от семейството на 84-годишният интелектуалец пред италиански медии, без да разкриват повече детайли около кончината му.

Еко е боледувал от рак и е починал в 9:30 местно време (10:30 българско), съобщава "Ла република", цитирани от БГНЕС.

Умберто Еко е автор на емблематични романи като "Името на розата" и "Махалото на Фуко". Известен е с академичните си трудове и есета в полетата на семиотиката, теологията, медийната и литературна теория, а наред с това пише и детски книги. Той не е прекъсвал активността си като миналата година излезе последният му роман - "Нулев брой".

Еко е роден на 5 януари 1932 година в град Алесандрия в северна Италия. Баща му е счетоводител, мобилизиран в 3 войни. Фамилното му име е абревиатура на латинската фраза "ex caelis oblatus" – „дар от небесата”. Младият Умберто бива възпитан в католически училища. Следва висше образование по средновековна философия и литература в Торинския университет. През 1956г. публикува първата си книга "Естетиката на Тома Аквински", която е разширен вариант на докторантурата му. По същото време Еко изоставя католицизма. От 1956г. до 1964г. работи като културен редактор в държавните радио и телевизия RAI. По същото време чете лекции в Торинския унивеситет. През 1959г. става консултант в издателство, където започва да разработва идеите си в семиотиката. В трактатът "Отворената творба" от 1962г. излага своята фундаментална теория, че всяка творба се състои от безкраен набор от знаци и заради това е отворена за безброй възможни интерпретации.

В края на 70-те години вече е разпознаваем експерт и философ, но едва с първия му роман, „Името на розата” от 1980г., става известен извън академичните среди. Историческата мистична творба, в която са вплетени любимите научни сфери и теории на Еко, през 1986г. е превърната във филм с участието на Шон Конъри и Крисчън Слейтър, който увеличава популярността на писателя. Умберто Еко е доктор хонорис кауза на над 30 университета по света, почетен президент на Международния център по семиотика и когнитивни науки в Университета в Сан Марино и член на Международният форум на Юнеско. Еко е женен от 1962г. за германския изкуствовед Ренате Еко, с която имат син и дъщеря. В последните години на живота си разделя времето си между апартамент в Милано и вила край Римини. 


Папагал рецитира "Аз съм българче"
Папагалът Жорко от породата Кралско Жако рецитира стихотворението "Аз съм българче". Птицата...
Тировете бавно се изтеглят на Кулата
На ГКПП-Кулата все още е тежко положението с изтеглянето на тежкотоварните автомобили, вчера там...
Пеевски изпратил списък с "желанията" си на Цветан Василев
Прокуратурата участва заедно с една криминална и политическа организирана престъпна група в...
Двама загинаха при незаконна гонка
Двама младежи загинаха при незаконна гонка, организирана на летище "Бършен" край Сливен. При...
Всички гранични пунктове с Гърция са отворени
Всички гранични пунктове са отворени за движение, съобщиха от МВР. Изцяло е премахната блокадата на...