Напусна ни Габриел Гарсия Маркес

Рейтинг:
0 0
Човек умира, когато може, казваше приживе авторът на "100 години самота"

На 87-годишна възраст почина великият колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес. Това е станало в дома му в Мексико сити. Носителят на Нобелова награда за литература страдаше от пневмония и преди десетина дни беше приет в болница. По повод кончината му, в Колумбия беше обявен тридневен национален траур. Новината беше съобщена в Twitter от говорител на семейството на Маркес.

Своите съболезнования изразиха много световни лидери и известни творци. Сред тях беше друг носител на Нобеловата награда за литература - перуанецът Марио Варгас Льоса.

"Велик писател ни напусна. Неговите творби допринесоха много за престижа на литературата на нашия език. Творбите му ще продължат да пленяват читатели по цял свят. Изпращам своите съболезнования на семейството му", каза Льоса.

Преди десетина дни Маркес беше настанен в болница в столицата на Мексико заради обезводняване и инфекция на белите дробове и отделителната система. След това обаче той беше изписан и лечението му продължи у дома, където е настъпил и фаталният край.

Известен сред приятелите си като Габо, Маркес е смятан за един от най-популярните испанскоезични автори на всички времена. Той е роден през 1927 г. в Колумбия, но прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико. През 1982 г. получи Нобелова награда за литература. Едни от неговите най-известни творби са "Любов по време на холера", "Хроника на една предизвестена смърт" и "Сто години самота".

"Човек умира, не когато трябва, а когато може", казваше Маркес. "Не вярвам в Бог, но се боя от него", твърдеше още той и се шегуваше, че "Ако Господ не си беше почивал в неделя, щеше да има време да довърши сътворението на света".

Русия изтегля военни от украинската граница
Русия изтегля войските си от границата с Украйна. Президентът Владимир Путин е наредил военните...
Над 100 хил. българи имат артритни проблеми
Отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Ревматичните болести са най-голямата група хронични...
Младите българи мислят за кариера, а не за деца
Младите българи залагат на кариерата и не мислят за деца. Това показва проучване за основните...
116 български района са застрашени от потопи
116 района в страната са застрашени от потопи, сочат предварителни оценки, обобщени от...
Втори тайфун за седмица удари Япония
Втори тайфун в рамките на една седмица удари южния японски остров Окинава. Пострадаха повече от 35...