Зад кулисите на Имперския руски балет

Рейтинг:
0 1
Преди представлението бяха връчени наградите "Золотоя Муза"

Имперският руски балет със българско участие в спектакъла си в София. В памет на прима-балерината Мая Плисецкая трупата изпълни любимия й спектакъл "Кармен-сюита".

В "Половецки танци" за първи път ще се включи смесеният хор на Българското национално радио и детската балетна школа в столицата. Преди на сцената да оживее една от най-красивите и трагични любовни истории в „Кармен – сюита“ и половецките танци да превземат не само пода, но и въздуха над него. Имперският руски балет ще гостува и във Велико Търново, Пловдив, Камчия и Варна.

Преди представлението бяха раздадени и 21-ите ежегодни награди „Золотоя Муза“. Наградите са в културния календар на Столична община – годишните награди за принос към развитието на руско-българските културни. В ж урито на „Золотая муза“ участват композиторът и пианистът Явор Димитров, проф.Виктор Чучков, проф.Пламен Карталов, Бина Харалампиева, Нешка Робева, академик Светлин Русев, Петко Генов, Георги Йорданов, Николай Малинов, Снежана Тодорова, д-р Стоянка Почеканска, доц.д-р Владислав Лесневский, Димитрина Гергова, Кирил Рынза, Тодор Чобанов и Ованес Мелик-Пашаев.

Почетен председател е Нелли Волкова-Куртева-художествен ръководител на Първи руски частен театър, по чиято идея и инициатива се създава „Золотая муза”.  

Награди за принос към популяризирането на руския език и литература, осигурени от Руския културен център се присъждат на :

доц.д-р Татяна Алексиева - ръководител катедра"Руски език" в Су "Климент Охридски"  

Румяна Тодорова. главен учител по руски език в СОУ ""Гео Милев" -Варна  

Розалина Димитрова- старши учител  по руски език в СОУ "Гео Милев" - Варна   Мавлюха  Станчева - старши учител по руски език в СОУЕЕ "Св.Константин -Кирил Философ" - Русе  

Наградата за журналистика се присъжда на Елена Йончева Гран-при за цялостен принос се присъжда на заслужилият се арутист на Русия – българинът Бисер Киров.

Наградата „Света София”- реплика на Георги Чапкънов се присъжда на Гедиминас Таранда – основател и главен художествен ръководител на Имперския руски балет.

Поредният нагъл крадец (ВИДЕО)
"Този наглец първо дава 100 лв. банкнота, докато му се връща рестото, краде. След това отказва...
Реставрират първата българска катедрала
Първият етап от дейностите по възстановяването на Голямата базилика в Плиска е завършване на...
Отбелязваме Международния ден на плетенето на открито
Днес отбелязваме Международния ден на плетенето на открито. Традицията е от 10 години, но се...
ЦРУ с нова информация за атентатите от 11 септември
ЦРУ разсекрети документи за причините, довели до провала на американското разузнаване за...
Парад за рождения ден на кралицата (СНИМКИ)
С традиционен военен парад беше отбелязан 89-ият рожден ден на кралица Елизабет Втора. Тя беше в...