Хората променят климата на Земята

Рейтинг:
1 0
Това се казва в поредния стряскащ доклад за глобалното затопляне на ООН

Човешката дейност влияние пагубно на климатичните промени. Това се казва в стряскащ доклад на ООН за глобалното затопляне. Документът, който се базира на три предходни доклада на организацията, беше приет след продължителни дебати в рамките на Междуправителствена експертна група по изменение на климата. Агенцията за околната среда към институцията твърди, че разполага с "убедителни доказателства", че хората променят климата на Земята.

Експертите, участвали в тази експертна група, посочват, че има 95% сигурност за конкретните причини за глобалното затопляне. Като основни такива те посочват парниковите газове от изгарянето на изкопаеми горива, както и обезлесяването.

"В доклада се констатира, че светът в голяма степен е много зле подготвен за рисковете от изменението на климата, особено бедните - те са най-уязвимите, а са допринесли най-малко за този проблем", коментира генералният секретар на ООН – Бан Ки-мун.

Освен темата за влиянието на хората върху климата, в документа се описва как климатът въздейства на промените в природата, особено по отношение на топенето на арктическите ледове и покачването на нивата на Световния океан. Този процес може да стане необратим, ако не бъдат ограничени вредните емисии на парникови газове.

В доклада има и надежда. Според експертите съществуват средства за ограничаване на парниковите емисии. Хората просто трябва да се справят с пристрастяването си към изкопаемите горива, които са в основата на глобалната енергетика и транспорт, но замърсяват атмосферата.

Ограничаването на парниковите емисии обаче няма да се отрази значително върху икономическия растеж, а само с 0,06 пункта. Докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени трябва да послужи като основа на политиците в преговорите за постигане на глобално споразумение до края на 2015 г. Международната общност си е поставила за цел покачването на температурите да не надхвърли 2 градуса Целзий до края на века.

8000 балона пресъздадоха Берлинската стена
8000 светещи балона с хелий полетяха над Берлин по случай 25-атата годишнина от падането на...
12 ранени при голям пожар в гръцки ТЕЦ
12 души са ранени при голям пожар в гръцка топлоелектрическа централа (ТЕЦ). Огънят е пламнал от...
Тънкостите за получаване на виза
Всяка година над 7000 студенти заминават на бригада в Съедините щати. Над 60% от тях след това...
И в София ще има велосипеди под наем
Нова възможност за по-лесно придвижване в София - столичната община планира да осигури велосипеди...
Изпекоха 300-килограмов суджук край Шумен
300-килограмов суджук изпекоха на скара в шуменското село Кюлевча за Фестивала на суджука и младото...