Фирми за скрап готови да протестират

Рейтинг:
3 0
Предричат, че такса "смет" ще скочи с 15%

15% по-висока такса "смет" прогнозират от Асоциацията по рециклиране. Причината за това са промени в Закона за управление на отпадъците, които влизат в сила от днес и забраняват предаването на отпадъци в частните пунктове за скрап.

С влизането в сила на промените в Закона за управление на отпадъците Маринчо вече ще има право да предава желязо единствено на общински площадки за отпадъци. Такива площадки все още не са изградени. На пунктовете за скрап отпадъци могат да предават само фирми.

Предишните управляващи въвеждат промените в закона с мотива, че по този начин ще спрат кражбите на кабели, железопътни релси и капаци на шахти. Според информация на МВР тези кражби са намалели с около 60% в последните години, а от рециклиращите организации предупредиха, че новите забрани ще имат обратен ефект.

"Ще започнат да се занимават с грабежи. Ще искат да изкарат едно парче хляб. Това могат да направят", предупреди Борислав Малинов от Българска асоциация по рециклиране.

Рециклиращите организации подозират друга, прикрита цел зад промените в закона и алармираха, че последствията от тях ще са фатални за бизнеса.

"Ние си правим извода, че това са лобистки текстове, които са въведени от организациите за опаковките, защото те очакват тези отпадъци да влезнат в шарените контейнери и от там те да ги вземат без никакви пари, да ги продадат и да реализират печалба. Около 6000 души ще освободи бранша. Сега са заети около 15 хил. Около 600 хил. души в България се занимават със събиране на скрап и от това си изкарват хляба. Ще останат без поминък", добави Малинов.

На този етап от бранша се надяват влизането в сила на промените да се отложи за догодина. Ако това не стане ще бъдат предприети ефективни протестни действия.

Мистериозна смърт застигна баща на 3 деца
26-годишен баща на три деца беше открит мъртъв върху гроб на гара Яна. В смъртния акт пише, че...
Полицаите са обидени и несигурни за бъдещето
Служителите на МВР са несигурни за бъдещето си, тъй като се взимат решения за тяхната съдба –...
Стрелба между Северна и Южна Корея
В демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея е избухнала кратка престрелка между двете...
Майка на 12 деца проституира до училище
Мария Кадрие е проститутка, която лови клиентите си посред бял ден в района на Търговската гимназия...
В САЩ луднаха по играчки с формата на ебола
Плюшени играчки с формата на вируса ебола - това е най-новият хит в Съединените щати. Според...