Витоша се превръща в пустош

Рейтинг:
3 0
Бръмбарът корояд ежегодно унищожава стотици декари гора

Витоша бавно се превръща в пустиня. Причината е бръмбарът корояд, който всяка година унищожава стотици декари гора. Борбата с вредителя обаче се оказва изключително трудна.

Сиво-бял масив от голи смърчове и повалени безразборно навсякъде дървета. Това е пейзажът по високите части на планината Витоша. 

Мрачната панорама е причинена от корояда, а неговата зараза пълзи все по-надолу и все по-бързо.  През 2001 г. короядните петна са с площ от 64 ха, а в момента те са се увеличили девет пъти. Най-засегнат е резерватът "Бистришко бранище".

"Там вече няма жива гора, на практика там е изцяло компрометирана смърчовата гора. И всъщност голяма дилема е какво ще се прави в резервата, който е създаден именно заради тези вековни смърчови гори", заявява директорът на парк "Витоша" Снежана Петрова.

Феромонната кутия е един от най-ефикасните методи за борба с бръмбара. На територията на парк Витоша има общо 60 такива.

Еколози спорят дали заразата може да се ограничи чрез санитарна сеч и изнасяне на засегнатите дървета или процесът на възстановяване трябва да се остави в ръцете на природата.

"Самата дървесина е нужна на природния резерват. Ако бяха влезли да изнесат тази дървесина, там щеше да тръгне невероятна ерозия. Всъщност природните процеси щяха да бъдат спрени и щеше да бъде знак на природна катастрофа", категоричен е Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани".

Освен опасността от заразяване на съседните дръвчета, оставянето на сухата дървесина крие и друга опасност.

"Представете си 20 хил. кубика паднала дървесна маса и то смърчове на възраст до 140 години с диаметър от 1 м. Те са нападали като кибритени клечки и много малко му трябва, за да пламне", казва Сежана Петрова.

Според управата на парк "Витоша" изходът е ново залесяване с млади фиданки на различни видове дървета. Така след години ще се формира нова гора, която ще бъде по-устойчива на природни бедствия.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....