Протест

ЕК настоява за спиране на "Южен поток"

Рейтинг:
0 0
Поводът е конкурсът за избор на строител на тръбата

Наказателната процедура по "Южен поток" може да бъде спряна, но е важно да има диалог. България ще отговори в срок и ще се съобрази с препоръките на Европейската комисия (ЕК), заяви икономическият министър Драгомир Стойнев пред журналисти. Брюксел проверява и работата по проекти, финансирани по оперативната програма "Конкурентоспособност", стана ясно по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Писмото, с което Брюксел открива наказателна процедура за старта на проекта "Южен поток", е получено в министерството днес. С него Европейската комисия настоява за спиране на всички дейности по изграждането на газопровода. Поводът е конкурсът за избор на строител на тръбата.

"На този етап считам, че не е нарушена процедурата, тъй като това не е публично дружество - то е 50% собственост на "Газпром" и 50% на Българския енергиен холдинг, не се харчат публични средства. България обаче ще се съобрази с препоръките на Европейската комисия и ще отговори на запитването в съответния срок."

Така Стойнев коментира изказването на президента Росен Плевнелиев, че Брюксел може да спре средства по оперативните програми заради нарушенията по "Южен поток". Пред депутатите в парламентарната комисия обаче Стойнев потвърди, че се проверяват проекти за иновации, финансирани по програма "Конкурентоспособност".

Както стана ясно от изказването на Ширин Уилър - говорителката на европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан, пред TV7 Брюксел няма намерение да блокира средства заради проекта "Южен поток".

Безумие - глобиха сакат просяк с 300 лв.
Пловдивските власти глобиха с 300 лв. гражданина Иван Димитров, защото просил пари до църква,...
Доктор Ху си пада по садо-мазо (СНИМКИ)
Звездата от британския сериал "Доктор Ху" Мат Смит си пада по садо-мазо изпълнения в...
Атрактивна авиопрограма по повод 102 годни ВВС
След половин час на летище "Враждебна" в столицата започва грандиозно авиошоу по повод 102-ата...
Кафене сервира отпадъци на клиентите си
Кафене предлага храни и напитки, взети директно от отпадъците на супермаркетите или ресторантите,...
Гневни реакции след шега с ебола
Шегата, която пътник в американски самолет си направи, като заяви, че има ебола, предизвика вълна...