Политическият петък 13-ти

Рейтинг:
1 1
Правителството оцеля, Орешарски даде обяснения за "Южен поток"

Петък 13-ти не се оказа фатален за кабинета Орешарски. 8 гласа не достигнаха в пленарната зала, за да падне правителството при петия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

"Това Народно събрание е нелегитимно. Тръгвайте, си оставка", призова народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

За пръв път през това управление "Атака" гласуваха срещу правителството.

"Признайте си, мъжети като се бръснете пред огледалото, а жените като си слагате червило – каква е разликата между Орешарски, който спря "Южен поток" като дойдоха сенаторите и Бойко Борисов, който отиде сега на крака при същите сенатори да му кажат какво да прави като се върне на власт? Къде е тоя ваш лидер, нали искате да сваляте правителството? Кажете чучулиги сладкопойни", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

От думите на Пламен Орешарски, напуснал пленарната зала под аплодисментите на левицата, стана ясно, че планира да подаде оставка след като партиите успеят да договорят датата на предсрочните избори.

"Прекратяването на мандатите в парламентарна република е парламентарен въпрос. Не е въпрос на изпълнителната власт. Особено в тази конфигурация, в която сме сега - когато премиерът няма политическа партия и парламентарна група", заяви Орешарски.

Смутните политически времена обаче не влияят на любовта на политиците. Доказа го Сергей Станишев, който публично се обясни на съпругата си Моника. Поводът – отново изваденият през последните дни скандал с австрийския лобист Хохегер.

"Искам да кажа на съпругата ми, че много я обичам. И че е атакувана само и единствено, защото е моя съпруга, съпруга на политик. Нека да знае, че винаги ще съм до нея", каза Станишев.

Въпреки политическите различия и добрите маниери взеха връх днес – председателят на парламента Михаил Миков бе подготвил специален подарък на рожденика Бойко Борисов - "Бразука" – официалната топка на Световното първенство в Бразилия.

Подаръкът бе предоставен на парламентарния протокол и ще бъде връчен на лидера на ГЕРБ след завръщането му от Америка.

Европейска препоръка е причината министър-председателят Пламен Орешарски да спре действия по "Южен Поток". Това обяви самият той пред депутатите. Има подписан договор между Българския енергиен холдинг и консорциума-изпълнител на проекта, допълни премиера.

Договорът е търговски и не може да бъдат оповестявани подробности без изричното съгласие на страните сложили подписи под него, категоричен е Орешарски. 

"В момента тече задълбочен юридически анализ. Той се извършва от експерти на Министерството на икономиката и енергетиката и на Българския енергиен холдинг. Българската страна ще предостави отговорите на всички въпроси, които Европейската комисия изисква", гарантира премиерът.

Опозицията не остана доволна от отговорите на премиера. Поведението на ГЕРБ провокира председателя на енергийната комисия Рамадан Аталай  да го определи като арогантно и безобразно. По думите му министър-председателя коректно е обяснил, че проектът няма да бъде подкрепен, докато не получи одобрението на Европейската комисия.

След министър-председателя под депутатските въпроси попадна и ресорният министър Драгомир Стойнев.

"До месец страната ни трябва да отговори и да изчисти съмненията в Европейската комисия за проекта", обясни Стойнев.  

Стана ясно още, че от създаването на проектната компания насам, са похарчени общо 23 млн. лв.
Стойнев  е категопричен, че проблемите с "Южен поток" са предопределени от управлението на ГЕРБ.

"От Брюксел имат забележки за начина на създаване на проектната компания - през 2011 г., когато управляваше ГЕРБ", обясни още Стойнев.

"Ваканция в музея"
Лятно училище организира Музеят за история на София. Това ще бъде второ поредно издание на...
По-по-най на шапките
Парад на шапките привлече любопитни погледи на традиционното дерби в американския щат Кентъки.Дори...
Ново шествие в размирния Балтимор
Хиляди участваха в мирна демонстрация в Балтимор, ден след като шестима полицаи бяха обвинени за...
Опасни подлези дебнат софиянци
Всяка пета жертва на пътя е пешеходец, сочи черната статистика на КАТ. Основната причина е...
Чили в ужас от опасни валежи
Силни валежи в Чили застрашават здравето и живота на местните. Според експерти, заради пепелта от...