Кои играят на избори 2015?

Рейтинг:
0 0
ЦИК спря да приема документи на партии и коалиции

Точно в 18 часа днес Централната избирателна комисия спря да приема документи на партии и коалиции за предстоящия местен вот. Желаещите да се борят за кметски места имаха време от 25 август до днес.

Засега 50 от партиите и коалициите са получили отговор, че всичко е както трябва с документите им. Също така на сайта на ЦИК всеки може да провери дали негови данни присъстват в подписките.

Тези избори ще са и рекордно скъпи. Близо на 51 млн. лева ще ни струват. Причината е, че между тазгодишните и миналите местни избори е променено законодателството . Така кметовете , които ще избираме са с 30 % повече . Също така провеждането на национален референдум заедно с местния вот ги оскъпява.

Населени места с над 100 жители ще избират кметове тази есен. Това записаха депутатите в новия изборен закон. Преди това трябваше в населеното място да има регистррани над 350 човека. Не ясно обаче все още дали ще има желаещи да се борят за кметския пост във всички тези места.

В 40 държави и в 307 наелени места ще има секции . Те са определени автоматично , тъй като в тях на избори в последните 5 години е имало поне 100 гласоподаватели. Секциите зад граница обаче се очакват да са повече срванение с миналия вот, защото сънародниците ни в чужбине все още подават заявления и за гласуване на националния референдум . До този понеделник 14 септември пък ЦИК все още приема документите на партиите и коалиции и инициативни комитети, които искат да участват в информационаната кампания за референдума.

Качеството на тютюна се подобрява
Търговията с тютюн следва изцяло европейските тенденции с изключение на тази, свързана с повишаване...
Автомат за поезия в столични заведения
Автомат за поезия предлага стихове в столични заведения. Срещу монета от 1 лев може да прочетете...
Фестивал на хвърчилата край Шабла на 20 септември
На 20 септември в местността "Малкото море" край Шабла ще се проведе Фестивал на хвърчилата....
Проливен дъжд наводни Сицилия
Проливен дъжд предизвика наводнения на италианския остров Сицилия. Главната търговска улица на...
Кунева: Да обвържем Шенген с политиката за бежанците
"България трябва да стане шенгенска страна, като силно се надявам нашият премиер, по примера на...