10% от българските села са тотално обезлюдени

Рейтинг:
1 0
В 169 няма нито един жител, а в 60 живее само по един човек

Над 1/10 от всичките 5 009 села в България са напълно обезлюдени. Това показва справка на Националния статистически институт.Според данните цели 564 села са без население или с едноцифрен брой жители. 169 вече трудно могат да бъдат наречени населени места, защото в тях няма нито един постоянен обитател.

С един жител в страната са общо 60 села. 

По двама души обитават 66 населени места, а по трима живеят в 55 села. Четирима са жителите в 41 населени места в България. Не повече от петима души живеят в 45 села, а с по шестима жители са 35 . Цифрата-9 достигат жителите на 31 села у нас.

Общият брой на селата с едноцифрен брой жители е 395.

Според данните на статистиката, най-много села без жители има във Великотърновска и Габровска област – общо 231.

Екип на TV7 направи репортерска проверка в няколко обезлюдяващи села в еленския балкан. В село Сливовица живеят 76 души. Броят им е намалял с 100 души през последните няколко години, а в село Чешма по постоянен адрес са регистрирани едва трима души.

"Изключително трудно, интересно ми е кога някой управник горе от национален мащаб ще се качи горе на някое населено място, не да се любува на красивата гледка и на чистия въздух, а да види колко трудно живеят хората-без лекар, без спешна помощ, най-близкия пожарен автомобил на около два часа път! В две от населените места хранителни магазини практически няма! Тази тенденция някой трябва наистина да я спре, да има ясна перспектива за излезе от демографската криза." С тези думи кметът на Община Златарица сподели огорчението си от незаинтересоваността на управляващите от живота на техните избиратели.

Жителите на Златаришкото село Чешма се оплакват, че условията за живот са много тежки, снабдяването с провизии е изключително трудно. Притесняват се, че до няколко години селата ще се обезлюдят напълно. Казват, че животът им е скучен, а зимно време се молят снегоринът да мине.

Има все пак и малко оптимизъм за някои села. В златаришкото село Новаковци, например, което през 2005 г. остана напълно обезлюдено, през последните пет години са се заселили близо 30 души.

Самолет се запали в Лас Вегас
Самолет на British Airways със 172 души на борда се запали при излитане от летището в Лас Вегас....
Спасиха Митов от изслушване в Парламента
Министърът на външните работи Даниел Митов се отърва от изслушване в Народното събрание. От "Атака"...
Протест на екозащитници
Екозащитници ще протестират срещу опитите за застрояване на защитените зони на Пирин планина....
Гонят Кадиев от парламентарната група на БСП
Ще има тайно гласуване за изключването на Георги Кадиев от парламентарната група на БСП, заяви пред...
САЩ не коментират спора за руските самолети
Американското правителство отказва да коментира публично информациите, че е призовало България и...