Скок на акцизите

Рейтинг:
0 2
Поскъпват цигарите от догодина

Драстично увеличение на акциза горивата за отопление и постепенно поскъпване на цигарите от следващата година. Това са част от промените в Закона за акцизите и данъчните складове, приети от правителството на редовното му заседание в сряда. Така, според премиера Бойко Борисов ще се прекрати "порочната практика за злоупотреби с горивата за отопление и маркираните горива" и ще се съберат допълнителни приходи в бюджета.

От догодина се въвежда акциз и за битовата газ - той ще 340 лв за 1000 л, а ставката за газьола се повишава 13 пъти - от 50 на 645 лв за 1000 л. Значително е увеличението и при керосина и тежките горива.

Новата ставка ще оскъпи литър битова газ с около 34 стотинки, като цената може да надхвърли 1 лев за литър /или около 2 лв за килограм/. Ако към сегашната цена на газьола добавим акциза, тя може да достигне 1,70 лева за литър. В резултат на новите ставки в бюджета се очаква да постъпят допълнително 71 млн. лева.

Плавно ще се увеличава и акцизът върху цигарите, като до 2018 година България трябва да изпълни изискването той да достигне 90 евро, или 177 лв за 1000 къса. През следващата година ставката ще е 161 лв за 1000 къса, или средно повишение с около 30 стотинки за кутия цигари. Акцизът обаче ще се разпределя според цената на цигарите, като ще засегне минимално евтините марки и повече -  по-скъпите. При запазване на потреблението в следващите три години от тази мярка в хазната ще постъпят допълнително около 120 млн. лв.

Качеството на тютюна се подобрява
Търговията с тютюн следва изцяло европейските тенденции с изключение на тази, свързана с повишаване...
Автомат за поезия в столични заведения
Автомат за поезия предлага стихове в столични заведения. Срещу монета от 1 лев може да прочетете...
Фестивал на хвърчилата край Шабла на 20 септември
На 20 септември в местността "Малкото море" край Шабла ще се проведе Фестивал на хвърчилата....
Проливен дъжд наводни Сицилия
Проливен дъжд предизвика наводнения на италианския остров Сицилия. Главната търговска улица на...
Кунева: Да обвържем Шенген с политиката за бежанците
"България трябва да стане шенгенска страна, като силно се надявам нашият премиер, по примера на...