Протест

Нова ясла в Сливенския затвор

Рейтинг:
0 3
Лишените от свобода жени вече ще имат достъп до специализирано медицинско и стоматологично обслужване

На нова ясла и обновен здравен център се радват от днес лишените от свобода в Сливенския затвор. Благоустрояването е направено по проект "Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права", финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

Модернизираният комплекс в затвора в Сливен е първият приключен обект, финансиран по този проект. Общата стойност на ремонта е 190 257,86 лв.

Жените, лишени от свобода, вече ще имат достъп до качествено специализирано медицинско и стоматологично обслужване. В рамките на проекта е ремонтирано и преоборудвано помещението, което служи за детска ясла. По думите на правосъдния министър Зинаида Златанова всичко това приближава страната ни към европейските стандарти.

Децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в детската ясла към затвора до навършване на едногодишна възраст. За последните няколко години броят на новородените в единствения у нас женски затвор варира от три до 15 на година, сочи статистиката.

В Сливенския затвор към момента излежават присъдите си 276 лишени от свобода. Капацитетът му е за 400 души. Там се намира и единственият у нас поправителен дом за непълнолетни девойки.

В комплекса има две затворнически общежития от открит тип, библиотека, компютърна зала, параклис. Днес норвежкият посланик дари книги на автори от родината му, преведени на български език. В средното училище на Сливенския затвор в момента се обучават 94 души. Лишените от свобода могат да полагат и труд, като от началото на годината с трудова дейност са ангажирани над 30 на сто от тях.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Изровиха златно съкровище в подножието на Царевец
Масивни златни обеци, златен пръстен с инкрустиран аметист, обработен до съвършенство, както и...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...