На село с яхта и луксозен джип

Рейтинг:
0 0
Няма опасност от спиране на средства по ПРСР, успокои Мирослав Николов

В подадените през май 2013 г. проекти за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) има 300% завишение на искането за покупка на луксозни джипове, яхти и хеликоптери. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова. В "Добро утро, България!" по TV7 двамата дискутираха постъпилите проекти за развитие на селски туризъм, в които е заложено закупуването на луксозни придобивки с европейски средства.

"При подаването на проектите в предишния прием - през 2011 г., които са платени през 2012 г., е имало по-малко проекти с коли. Били са подадени 127 проекта със 397 автомобила", поясни Николов. По думите на Виолета Александрова мотивът е, че по този начин се развива интегриран селски туризъм. Николов поясни, че интегрираният селски туризъм е да се осигури пълен цикъл услуги - хотелско наставяне плюс аниманиции.

"Луксозните джипове не са мотив за интегриран селски туризъм. Това може да се прави и с по-евтини коли. Проектите са и на фирми, които предлагат коли под наем, които туристите си наемат", добави Виолета Александрова.

От думите на експертите стана ясно още, че има подаден проект с яхта, която струва около 800 хил. лв., а цената й може да достигне до 1 млн. лв. Проектът бил за селски туризъм край язовир. Имало и за покупка на хеликоптер, с който да се развеждат туристи по въздух. Николов и Александрова поясниха, че не всички коли в проектите са луксозни, като част от бенефициентите подават проекти с автомобили, които наистина да вършат работа.

При приема през 2011 г. е имало искане за покупка на 14 много луксозни коли. Почти всички са договорени, а някои от тях и платени.

"През май 2013 г. се открива нов прием и тогава са подадени 348 проекта, в които има заложени 1753 превозни средства, от които 19 супер луксозни коли, яхти, хеликоптери и самолетчета", каза още Виолета Александрова. "14-те автомобила от 2011 г. са на обща стойност 3 млн. лв. Сега в новия прием има 300% завишение", допълни Мирослав Николов.

"Средствата по ПРСР винаги са били добре приемани. Имало е интерес към мерките. Не мисля, че има реална опасност от спиране на средства по ПРСР", успокои шефът на фонд "Земеделие".

добави коментар
Няма щастлив грешник на Земята
Няма щастлив грешник на Земята - може да е богат, може да е силен, но няма щастлив грешник на...
АЕЦ "Козлодуй"  е еталон за безопасност
Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е изпълнило над 60% от мерките за подобряване безопасността на...
В момента:
Невероятните прояви на смелост
15:30
Невероятните прояви на смелост
26 април
София
В момента
Облачно
16°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 10°C
Max: 16°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 8°C
Max: 16°C
26 април
На 26 април 1986 г. Четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил, Украйна, експлодира и се запалва, като причинява най-голямата...