Криза за учители

Рейтинг:
2 1
Двойно повече свободни места за преподаватели в училищата

Кризата с учителите се задълбочава. Преподавателската професия се оказа поредната, в която липсват достатъчно кадри. Двойно повече са обявените свободни места в бюрата труда през август, в сравнение с предходния месец.

В края на лятото свободни позиции се освобождават в почти всички професионални сфери, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Освен в сферата на образованието, работодателите трудно намират служители в сектора на преработвателната промишленост и шивашкия бизнес. За тях обявените през август в бюрата по труда свободни работни места са съответно 1080 и 900. След тях се нареждат продавачите в магазини и на пазари. В тази сфера са се търсели 750 работници.

Безспорно обаче най-гопям е ръста при търсенето на преподаватели. Само са месец август училищата са обявили над 2 хил. работни места. Оказва се, че всяко седмо свободно работно място е било за преподавател. В същото време обаче безработните с педагогическа специалност са сред най-многобройните от регистрираните в бюрата по труда, показват наблюденията на експертите от агенцията.

Най-търсени от работодателите през август са учителите по общообразователна подготовка, както и преподаватели във ВУЗ.

И докато едни работодатели едва успяват да намерят служители за свободните места във фирмите си, в някои сектори свобдни позиции рядко се откриват. Почти никакви работни места няма обявени за химици, физици, ветеринари и други високообразовани специалисти по природни науки.

По 5 свободни работни места пък е имало обявени за архитекти, проектанти и дизайнери. Според специалисти по пазара на труда, това се обяснявало и с практиката на бизнеса да наема подобни специалисти не с търсене по обяви, а чрез услугите на т.нар. "ловци на глави", които да привлекат вече добре подготвен специалист от конкурентна компания.

Политически реакции: Цветан Василев да представи доказателства
Политическите реакции! Ако Цветан Василев разполага с конкретни данни за връзки на министри от...
Какво е състоянието на ранените при Витиня
Шестима от ранените в катастрофата при тунела Витиня са настанени в Пирогов - 5 възрастни и 1 дете,...
МЗ сложи таван на доплащането за лекарства
Здравното министерство (МЗ) слага таван на доплащането на лекарствата по Здравна каса. Промяната е...
Вежди Рашидов гид на Клаудия Кардинале
Министърът на културата Вежди Рашидов влезе в ролята на гид на италианската кинолегенда Клаудия...
Убиецът от Витоша е 18-годишен
Задържаха убиеца от Витоша. Както знаете, в началото на седмицата в района между "Тихия кът" и...