Лекарските протести в Европа

Рейтинг:
0 0
Заради драконовските мерки за икономии и планираните реформи в здравеопазването, лекари и медицински сестри в Испания през 2012 г. излязоха на улицата

Орязаните на места с 30% бюджети на болниците и ограниченията за лечение по диагнози станаха повод парламентарната здравна комисия да извика управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков. Депутатите искаха да чуят какви са мотивите за промяна на начина на финансиране на лечебните заведения през тази година.

Заради тях лекарите излязоха на протест и обмислят първата у нас ефективна лекарска стачка.

Лекарските протести не са непознато явление в европейските страни. Миналата година чешките медици масово подадоха оставки. С това те принудиха държавата да бъдат върнати на работа, с обещанието за получат по-високи заплати. Това не се случи и само преди няколко седмици те отново заплашиха с протести. Здравната система в страната е в критично състояние. Според някои анализатори не е изключено дори вместо увеличение лекарските заплати да бъдат орязани.


Заради драконовските мерки за икономии и планираните реформи в здравеопазването, лекари и медицински сестри в Испания през 2012 г. излязоха на улицата. Кабинетът на Мариано Рахой беше принуден да предприеме мерки с цел запълване на бюджетния дефицит. Работещите в сектора на здравеопазването алармираха, че това застрашава живота на хората, тъй като испанците и в момента не могат да плащат за лекарства и медицински грижи. На лекарите бяха отнети средствата за храна и облекло.


Стачни действия на здравните работници през 2011 г. имаше в Полша, Словакия и Унгария. Те протестираха срещу мизерното заплащане и лошите условия на труд. Стачките бяха символични, като лекарите спираха работа за по един час или отменяха плановите операции и прегледи, а в здравните заведения имаше само дежурни екипи.

Започнаха срещите на Лавров за "Южен поток" у нас
Руският външен министър Сергей Лавров е на работно посещение у нас. Той вече проведе срещи с...
Pink Floyd издава нов албум
Култовата рок банда Pink Floyd ще издаде нов албум, за радост на милионите си почитатели по цял...
Работниците от "Автомагистрали-Черно море" протестират
Работниците и служителите на "Автомагистрали - Черно море" АД излязоха днес на протестен митинг. От...
Шофьор окъпа полицаи с пари
Мъж обсипа пътни полицаи със 79 лв. под формата на банкноти. Въпреки че органите на реда буквално...
Британец педофил арестуван във Велико Търново
Британец педофил е задържан при спецоперация на ДАНС и прокуратурата във Велико Търново....