Около 450 деца на година правят опити за самоубийство

Рейтинг:
3 0
Долната възрастова граница е 7 години

Все повече деца правят опити за самоубийства, които завършват със смърт. Долната възрастова граница сред най-малките е 7 години. Статистиката се нарежда сред най-черните за миналата година.

Има тенденция към "подмладяване" на хората, които посягат на живота си, като все по-често го правят и деца. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Оказва се, че около 450 деца на година прибягват до опити за самоубийство като 10 от тях приключват със смърт. Има случаи на 5-6 годишни деца, които са опитали да прекратят живота си.

Най-честите причини за подобни действия при най-малките и тийнейджърите са опити за физическо насилие, любовни проблеми и конфликти с роднини и родители. Според психолозите не е задължително детето да има психологичен проблем, за да стигне до самоубийство. Понякога проблемите на подрастващите са емоционални и това прави решението им спонтанно.

Източник: sxc.hu Какви методи използват и как влияят социалните мрежи на психиката им, попитахме психолога Димитрина Проданова. В работата си тя се е сблъсквала десетки пъти с деца, които казват, че не искат повече да живеят. "Една 16-годишна тийнейджърка седна една сутрин и най-подробно ми обясни как тази нощ е решила да се самоубие. Всичко беше толкова стратегически измислено – взела съм еди колко си хапчета от баба, от дядо еди колко си, искам да го направя така и така – тя си имаше готов сценарий. И когато аз казах на майката, тя ми каза "писна ми от нейните заплахи".

Все пак момичето направило опит за самоубийство. Причината била конфликт с родителите, които не й обръщали внимание.

Често децата изпадат в депресия и заради социалната мрежа. "Във Facebook почти всеки показва своя най-идеален образ. И много често деца изпадат в депресивни състояния точно от това как този ходил на екзотично пътешествие, друг цяло лято е ходил на училище по сърф, а не всеки има шанса да има толкова забавен и интересен живот," разказва Проданова.

През 2013 г. oколо 800 души са избрали сами да прекратят живота си, като двата най-разпространени метода са отравянето с медикаменти и обесването.

Специалистите съветват хората да не подценяват състоянието си, а родителите да обръщат внимание на децата си, дори и при най-дребните им проблеми.

Борисов одобри Кунева за министър на образованието
Министър-председателят Бойко Борисов приема излъчената от Реформаторския блок кандидатура на...
Започват задръствания в София заради нова метролиния
От 1 февруари София попада под блокада от задръствания заради началото на изграждането на трета...
Две групи с приза "Златна маска" от "Сурва 2016"
Бpeзнишĸoтo ceлo Дoлнa Ceĸиpнa и cтpaлджaнcĸoтo Зимниицa взеха наградите "Златна маска" от...
Православната църква чества Трифоновден
Днес православната църква отбелязва Трифоновден. Празникът е включен към цикъл от три...
От днес влизат в сила новите винетки
От 1 февруари влизат в сила новите винетки за извънградско движение, които са по-къпи от...