Гледат делото "Червеи" публично

Рейтинг:
0 0
В аферата са били подслушвани хора от висшите етажи на съдебната система, техни близки и политици

Аферата "Червеи" влезе в съда и процесът започна при открити врати. След като прокуратурата поиска засекретяване само на тази част от заседанията, в която се коментира класифицирана информация, съдия Иван Коев оповести мотивите за това си решение.

Пет часа и половина след началото на аферата "Червеи", нов скандал е на път да взриви съдебната система. По данни на защитника на бившия шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР - адвокат Людмил Рангелов, - две разработки са вплетени и са тясно свързани една с друга.

Първата - разработката "Талибани", придобила обаче популярност като "Ъаласъми" заради грешка на езика на един магистрат, и аферата "Червеи", която днес стартира. В началото на процеса съдия Иван Коев обяви, че той ще бъде гледан публично. "Публичността е процесуална ценност, която гарантира справедливостта на съдебния процес в демократичното общество. А именно - правото на обществото да получава информация, както и правото свободата и задължението на медиите да разпространяват информация от обществено значение".

Аферата "Червеи" обаче се оказва по-малката част от една друга разработка "Талибани", в която е трябвало да бъдат подслушвани висши магистрати или поне техни близки лица. Дали по тази разработка все още се работи - на този въпрос защитата на Тодор Костадинов не може да каже. Това най-вече са въпроси към МВР.

Започнаха и разпитите на служителите в МВР, които са категорични - от всяка една точка в страната би могло да се проникне в единната информационна система на вътрешното ведомство - нещото, което всъщност е основното обвинение към Тодор Костадинов, че с пароли на системни администратори от други градове той е прониквал в системата чрез компютър от София. Дали това е престъпление - тепърва предстои да се докаже.

Шефът на парламентарната вътрешна комисия ген. Атанас Атанасов ще даде свидетелски показания, тъй като именно от него започна аферата "Червеи". Пред Темида като свидетел ще се изправи и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, както и един от бившите шефове на ДАНС.

Хванаха 43-ма нелегални мигранти край Раднево
43-ма нелегални бежанци са задържани край село Тополяне, община Раднево. Всички в групата са били...
Откриха нов вид гигантски костенурки
Учени откриха нов вид гигантски костенурки на островите Галапагос.Според експертите те са...
Баба помогна да хванат телефонен измамник
75-годишна жена от Нова Загора помогна на полицията за залавянето на телефонен измамник.Около 11 ч....
Заловиха съучастници на Ел Чапо
Мексиканското правителство арестува шестима души, заподозрени в организирането на бягството от...
Бързо производство срещу шофьора, пребил полицай
Бързо производство е образувано срещу таксиметровия шофьор, нападнал служител на реда близо до...