Хлябът няма да поскъпва

Рейтинг:
1 0
Добивите от пшеница ще са по-високи

Зърно ще има, а хлябът няма да поскъпва, увери земеделският министър Димитър Греков. Според предварителните оценки засегнатите площи от проливните дъждове и градушки са 357 хил. декара. Най-големи са щетите във Врачанско, Монтанско и Видинско.

Сред 357-те хил. декара засегнати площи има не само пшеница, рапица и ечемик, но и лозя, плодове и зеленчуци. От тези засегнати площи само 60 хил. са пропадналите. Това са площите, от които няма да бъде добита никаква реколта.

"Добивът от пшеница ще е по-висок. Очаквахме още по-високи добиви, но природата ни попречи. Но не очакваме повишаване на цената на хляба", категорично заяви Димитър Греков.

"Единственият риск е за джоба на земеделеца. Ще имаме висока себестойност, по-ниски добиви и за сметка на това ниски цени", добави Ангел Вукодинов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Производителите се съгласиха със земеделския министър, че към момента няма място за паника, но не скриха, че имат друго притеснение.

"Да се пресекат каквито и да са опити за картелни споразумения за смъкване на ценовото равнище на изкупуване на пшеницата, както миналата година, когато световните цени бяха около 350 лв., а в България цената беше унизителна - от 250 лв.", обясни Вукодинов.

От аграрното министерство ще раздадат обезщетения в размер на 80% от направените разходи. Засегнатите от бедствията производители ще получат пари след 1 септември. Дотогава Министерството на земеделието и храните ще съставя протоколи, за да се уточни колко точно и кои са пострадалите.

добави коментар