По-изгодни условия в банките

Рейтинг:
2 2
Парламентът премахва наказателната лихва

Потребителите, които са направили 12 плащания по ипотечен кредит при предсрочно погасяване, няма да дължат наказателна лихва на банката. Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за потребителския кредит.

С предложението се предвижда да бъде разширен обхватът на закона и при т. нар. "бързи кредити" под 400 лв. Това се налага, защото в последно време зачести практиката на отпускане на заеми до 399 лв. при неизгодни и в много случаи неясни условия за кредитополучателите.

Друг проблем са редица такси, свързани с отпускане, обслужване и погасяване на кредита. Новите правила за премахване на наказателната лихва ще важат за новоотпуснатите кредити, но и ще подобрят регулацията на старите.

"Тези потребители ще могат да рефинансират от друга банка, при положение, че имат достъп до по-ниска лихва. Досега това не беше възможно, тъй като т. нар. "наказателна" лихва беше около 4-5%, което практически забраняваше на кредитополучателите да ползват ресурс от друга банка. България е последната страната в Европейския съюз (ЕС), която сваля бариерите със задължителните такси. По този начин банковата ни среда се доближава до банковите параметри в ЕС, коментира Румен Гечев от Коалиция за България.

Екип на TV7 и NEWS7 провери ще бъдат ли защитени правата на потребителите и как ще се отрази тази промяна върху банковата система.

Промените трябва да облекчат условията, при които банките отпускат кредити на потребителите. Законът забранява на банките да събират някои видове такси и комисиони. Не е сигурно обаче дали премахването на тези такси ще доведе до желаните положителни резултати за потребителите, смята Иван Стойков от интернет портала "Моите пари".

Според готвените изменения, ипотечен кредит ще може да се погаси предсрочно без наказателна лихва след първата година. Според Стойков това дава възможност на клиента да напусне сегашната си банка и да предоговори кредита си в друга, с по-добри условия, без това да е свързано с допълнителни разходи. По този начин се повишава конкуренцията между банките, които ще бъдат мотивирани да задържат клиентите си, смята той.

С проектозакона се очаква да бъдат регулирани и така наречените микрокредити под 400 лв. По думите на Стойков тези кредитори ще имат по-ясно дефинирани изисквания да обявяват пълната цена на кредита и тя ще стане по-видима за хората. По този начин те ще са наясно при точно какви условия взимат микрокредита, смята специалистът.

Ако законът бъде приет, той ще важи за всички нови договори за кредит, сключени три месеца след влизането му в сила.

добави коментар
Huntur
Huntur
Само гледат да те минат някакси...
Huntur
Huntur
А не като досега - таксичка тук, за управление на кредита - такса, за не знам какво такса. Само в Африка има такива неща! В банката на Хараре.
Huntur
Huntur
Браво, браво! Време беше правителството да контролира тези банкови монополисти!
преглед на всички коментари (3)
Само хляб на Новогодишната трапеза
Вече съм на 23 години, но досега не ми се е случвало нито едно хубаво нещо. Това заявява в писмо до...
Железничарите оглавяват класация за стресова работа
Всеки четвърти работник на стария континент е подложен на стрес на работното място. У нас...
10 март
София
В момента
Снеговалежи
1°C
Днес
Снеговалежи
Min: 0°C
Max: 2°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: -2°C
Max: 6°C
10 март
На 10 март България отбелязва Деня на Холокоста. Възпоменателният ден в памет на жертвите на Холокоста и пострадалите от престъпления срещу...