Очакват се 1,5 млн. туристи по-малко през лято 2015

Рейтинг:
0 1
За майските празници обаче се очаква нашествие от румънски туристи

Летният туристически сезон 2015 под въпрос. Прогнозите за посещенията на чуждестранни туристи у нас са повече от песимистични. Спадът сред западните летовници достига критичните 30%, а на руския пазар положението е почти 50%.

Това лято 7 млн. Туристи - гости и българи, ще почиват у нас, а туристическата индустрия ще създаде 320 000 работни места, смята Румен Драганов от Института за анализи и изследвания в туризма. Това е спад с 1,5 млн. туристи спрямо 2014 г. или с над 15 на сто.

Хотелиерите продължават с опитите си да привличат гости от Европа. Шансът ни е да привличаме гости от страни, в които туристическите ни пакети намаляват с 25 на сто заради спада на еврото на световните пазари.

Затова са и предложенията турските туристи със зелени паспорти да могат да влизат у нас и да посещават за лимитиран период родните ни курорти. Условието за това е да представят ваучер за резервацията си у нас.

Над 20 големи хотела на първа линия на морето ще отворят врати в курортите край Варна за Великден. На Златни пясъци места за празника вече няма. Заради засиления интерес някои хотелиери дори леко вдигнаха цените. Други обаче не посмяха да експериментират и празничната мини-ваканция на север от Варна ще излезе между 80 и 100 лв. на човек на ден.

Притеснени от свития пазар и задаващата се криза през лятото, дори хотели, които досега не работеха с румънски туристи, отварят врати за северните ни съседи.

За майските празници също се чака нашествие от румънски туристи. После бранша ще затяга коланите и може би ще замрази цените.

Ексклузивно! Метеорит падна в Средна гора
Според кмета на Сопот и очевидци от града, тази вечер в Средна гора е паднал метеорит. Местните и...
Най-старата жива котка на света навърши 27 години
Най-старата котка на света днес празнува рожден ден! Тифани отбеляза 27-годишнината си със своите...
АБВ с нов председател на 25 март
АБВ ще има нов председател на 25 март. Това обяви в Пловдив заместник-председателят на партията...
Затварят пътя Асеновград-Смолян-Пампорово за 48 часа
Най-малко за 48 часа ще бъде затворен пътят Асеновград-Смолян-Пампорово, където тази сутрин падна...
Сирийската общност у нас отбеляза годишнина от революцията
 Сирийската общност в България почете четвъртата годишнина от избухването на революцията....