Имаме газови запаси

Рейтинг:
0 0
Всяко газово дружество има резерви поне за месец

За момента руската компания "Газпром" не е уведомявала българския си партньор "Булгартранс-газ" за промяна на договорените количества природен газ. Това съобщиха от дружеството. На спешна среща при зам.-енергийния министър Иван Айолов газовите дружества у нас докладваха за състоянието на запасите си.

Единственият в момента маршрут за доставка на синьо гориво към България е през Украйна, Молдова и Румъния. При това положение, ако доставката от Русия бъде нарушена, страната ни ще бъде изправена пред криза.

Шефовете на "Булгартранс-газ" и "Булгаргаз" докладваха на Икономическото министерство какви са запасите. Засега само в Чирен има 200 млн. куб. м, който може да стигне за два месеца.

Тъй като времето е топло, консумацията на газ не е голяма. Дневно в страната в употреба влизат между 7,5 и 10 млн. куб. м газ. Ако запасите не стигнат, Икономическото министерство има и друга алтернатива - да използва газовата връзка с Гърция. Капацитетът на тръбата от южната ни съседка е 2 млн. куб. м газ дневно.

Заради кризата от зимата на 2009 г. е изготвен и план за действие при извънредни ситуации и спиране на доставката на природен газ. Той предвижда всяко газово дружество да има резерви поне за месец.

добави коментар
Георги Харизанов остава в ареста
Бившият шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов остава в ареста. Софийският градски съд не...
Ще стигнат ли парите на болниците
От здравната каса не са съгласни с изказването на министър д-р Таня Андреева, че вероятно бюджетите...
7 март
София
В момента
Облачно
7°C
Днес
Облачно
Min: 2°C
Max: 8°C
Утре
Облачно
Min: 2°C
Max: 6°C
7 март
6 март 1534 г. е особена дата от религиозна гледна точка. На този ден папа Климент VII официално отказва да разтрогне брака на английския крал Хенри...