Алтернатива на руския газ

Рейтинг:
0 2
В средата на месеца страната ни подписва споразумение за газова връзка с Турция

Въпреки кризите в двустранните отношения между Русия и Украйна през 2005 и 2009 г. България още не е свързала газопреносната си мрежа със съседните страни. Това реално може да намали последствията за индустрията и бита от спирането на доставките или намаляването на транзитните количества газ през Украйна. В средата на месеца предстои страната ни да подпише споразумение за изграждане на газовата връзка с Турция.

След 20 години без пречки пред доставките на газ от Русия на 27 декември 2005 г за първи път общественият доставчик "Булгаргаз" трябваше да предприеме мерки по ограничаване на потреблението на синьо гориво. Тогава ръководството на компанията отчете, че България няма възможност да доставя газ от съседите си.

"За голямо съжаление, това условие при нас не е изпълнено по две причини. Първо, защото по тях не може да става физическа размяна и второ, защото в клаузите по договорите ни е записано, че не можем да правим реекспорт на руски природен газ," обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов.

Кризата през 2009 г. принуди страната ни да реши първия проблем за физическата обмяна на газ по съществуващите тръби. "Булгаргаз" успя да направи съоръженията реверсивни, т.е. когато не подаваме руски газ към съседите си, да обръщаме потока и да получаваме газ от Гърция или Турция. От енергийния регулатор обаче предупредиха, че такива кризи ще има и самата индустрия трябва да се готви за аварийни ситуации.

"Всеки от потребителите трябва да има готовност да замени газа с алтернативно гориво, защото знаете, че дори на топлофикациите им трябваше доста време да минат на мазут, независимо от нормативите, които предвиждат по-кратки срокове. Така че кризите и излизането от кризи е двустранен процес - то е както мерки от страна на обществения доставчик, така и мерки от страна на потребителите, при това готовност за мерки, предвидени от законите", зави тогавашният председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

След поредната криза изграждането на междусистемните газови връзки със съседните страни стана приоритет на правителството на ГЕРБ, но единствено министър Трайчо Трайков напусна поста си заради липсата на напредък по въпроса.

По оценка на министъра на икономиката Драгомир Стойнев пред френския бизнес газовата ни връзка с Румъния изостава от график заради технически проблеми на изпълнителя на съоръжението. За връзката със Сърбия разчитаме на намесата на еврокомисар Гюнтер Йотингер да ускори работата по проекта. Гръцката връзка е приоритет и също е обезпечена финансово от ЕС. Споразумението с Турция пък ще стане факт в средата на месеца.

добави коментар
Huntur
Huntur
Трябва ни алтернативен доставчик, а те не са толкова малко - Азърбейджан беше много правилен ход на Орешарски
Huntur
Huntur
Не можев да бъдем вечно газово зависими само и единствено от руснаците!
Huntur
Huntur
Браво, така и трябва! Кабинета е взел нещата в свои ръце!
преглед на всички коментари (3)
Калин Георгиев спрял първата акция срещу Савов
Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е спрял хода на първата акция през 2012 г., водена...
Бременната Скарлет Йохансон – красива и щастлива
По-щастлива и по-красива от всякога очарователната Скарлет Йохансон се появи на премиерата на...
14 март
София
В момента
Слънчево
16°C
Днес
Слънчево
Min: 0°C
Max: 17°C
Утре
Слънчево
Min: 3°C
Max: 19°C
14 март
На 14 март 1958 г. Асоциацията на звукозаписните компании в САЩ учредява наградата "Грами". Първата церемония по награждаване на победителите е...