Няма пари за лекарства за 1,5 млн. пациенти

Рейтинг:
0 0
Средствата ще стигнат до средата на септември

Парите за лекарства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще стигнат до средата на септември, предупреждават от Българския фармацевтичен съюз. Необходимите 100 млн. лв. за медикаменти за домашно лечение могат да се осигурят с актуализация на бюджета на Касата или от резерва на здравния ни фонд, който да се разблокира.

Недостигът на пари в Здравната каса ще засегне онкологично болните, трансплантираните и другите пациенти с хронични тежки заболявания, които са около 1,5 млн. души. До 2015 г. няма да има осигурени от Касата лекарства за терапия за тези пациенти.

Собствениците на аптеки пък обясняват, че ако Касата забави плащането на лекарства дори с няколко дни, то малките аптеки няма да могат да плащат на дистрибуторите си и ще спрат да работят с НЗОК, а големите аптеки ще изчерпят лимита си за около 3 дни.

Средно на месец по 50 млн. лева отиват от НЗОК към аптеките за покриване на средствата за лекарства на осигурените пациенти.

Пациенти и фармацевти са изумени от факта, че се готви актуализация на бюджета без да са предвидени тези средства. Не е ясно и какъв е резервът в НЗОК, който може да бъде разблокиран и дали изобщо може да се разчита на 100 млн. лв.

Този Парламент така и не потърси отговорност от Симеон Дянков, който прехвърли 1,5 млрд. лв. от Здравната каса в бюджета на страната с уговорката, че когато има недостиг, държавният бюджет ще го покрие.

Сега пък политиците се карат, защото едните не искат да се харчи, а тези които подкрепят служебния кабинет са готови да развържат кесията предизборно.

Намериха вътрешности в центъра на София
Вътрешности бяха намерени в центъра на София в късния следобед днес. Ужасяващата находка е открита...
Булката Ирина Шейк навява грешни помисли (СНИМКИ)
Топ моделът Ирина Шейк доказа, че може да бъде неустоима не само в оскъдни бански...
Метрото в Москва с юбилеен влак
Метрото в Москва се сдоби с нов, специален влак. Той има уникален дизайн и декорации по повод...
Лидерите не се разбраха за бъдещето на Македония
Лидерите на четирите основни партии в Македония проведоха спешна среща заради политическата криза в...
Влизаме в Шенген до края на годината
България и Румъния ще бъдат приети в Шенген до края на годината. Най-вероятно за страната ни ще...