Бебе под 800 гр. = "биологичен отпадък"

Рейтинг:
2 17
Това гласи нова наредба в здравеопазването

Промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък".

Според новото правило децата, които се раждат под 800 гр. и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване, ако не преживеят 3 дни.

Досега всяко бебе, родено с тегло над 600 грама и навършена 22 гестационна седмица, се считаше за живородено и получаваше акт за раждане.

Нина Николова, председател на фондация "Нашите недоносени деца" разказва, че преди години е преживяла точно такава загуба и не е успяла да се сбогува с едно от живородените си близначета. "Тогава едното детенце преживя само два дни. Взеха го и никога не разбрах какво се случи с него, тъй като то беше около 600 грама родено. Другото детенце живя 5 месеца. Аз ги водя двете близначета – Александра и другото, тъй като не успяхме да му дадем дори име, нито пък си има място. За мен това е голям шок за родителите."

От медицинска гледна точка основание за тази промяна има, твърдят лекарите, тъй като голяма част от недоносените бебета, родени под тези параметри, умират или живеят кратко с тежки увреждания.

"Проблемът има и медицинска част, безспорно, но най-големият проблем на тази наредба всъщност е свързан с това, че се отказва признаване на живот на родените под определен грамаж така да се каже или под определена възраст. Да, може би това практическо и прагматично решение е неизбежно, но когато става въпрос за постигането на някакъв компромис, то дебатът за това трябва да е обществен", смята докторът по гражданско и семейно право Стоян Ставру.

"Стандартът го променихме да бъде една реалност по отношение на възможностите на децата. Всички деца под 800 гр. ще получават абсолютно всичките грижи, които са получавали досега, защото ние сме лекари – неонатолози, оптимисти и знаем, че тези деца имат реални шансове за преживяемост", обяснява проф. д-р Боряна Слънчева, която е национален консултант по неонатология.

Всяка година в България се раждат около 600 мъртвородени бебета. България е сред водещите страни в Европа по смъртност в тази категория. Според някои експерти, с промяната в Наредбата статистиката ще може да се манипулира.

Зимата си отива, температурите стигат 20 градуса
Зимата най-накрая ще преотстъпи мястото си на пролетта от следващата седмица. След хладните и...
Арести на предполагаеми терористи в Париж и Брюксел
При две отделни полицейски операции в Париж и в Блюксел бяха задържани предполагаеми терористи,...
Празнуваме Благовещение!
Православната църква отбелязва на 25 март Благовещение. Според Библията на този ден Архангел...
Летище София: Няма заплаха за сигурността
Официално заявяваме, че заплаха към сигурността на летище София няма. Това се казва в съобщение на...
Жълт код за обилни валежи в пет области
Жълт код е обявен за днес в 5 области на Югоизточна България заради обилни валежи, предаде репортер...