Протест

Атакува летен грип

Рейтинг:
0 0
В най-честите случаи той е съпроводен от висока температура, повръщане и разтройство

Зачестяват случаите на летен грип през последните месеци. Най-често ентеровирусите, които причиняват болестта, атакуват по-малките деца.

Това, което условно наричаме летен грип има същите симптоми като истинския. В най-честите случаи той е съпроводен от висока температура, повръщане и разтройство. Подобни симптоми спохождат малкия Алек, докато е на море с родителите си.

"През последния ден, след последното плажче, усетих го, че е по-вял, не искаше да влиза в морето, не искаше да плува. Измерихме температурата, беше 38 градуса", обясни Венета Григорова.

На път към вкъщи Алек вдига 40 градуса температура. Майка му се принуждава да го заведе в спешен кабинет. Сега малкият Алек играе футбол, но в домашни условия.

"Обикновено заболяването трае 4-5 дни. Когато състоянието на детето се влошава обикновено се изпада в паника и се започват едни безумни лечения с антибактериални средства, с антибиотици, от които в случая няма никаква полза", разясни д-р Атанас Мангъров от Първо детско отделение към Инфекциозна болница в София.

През летните месеци водните басейни са идеална среда за разпространението на тези вирусни инфекции. Някои от разновидностите на ентеровирусите могат да причинят остри болки в гърлото или обриви по ходилата и дланите. Летният грип води и до усложнения като възпаления на ушите или вирусен менингит. Родителите обаче не трябва да се притесняват, защото те не са толкова чести.

"Това са заболявания, които са самоограничаващи се, т.е. минават спонтанно. Човек трябва да бъда на максимално щадящ режим, да си сложи пижамата, да си легна в леглото и тихо и кротко да изчака да отмине", добави Атанас Мангъров.

Лекарите препоръчват още да заложим на много течности, както и да не си налагаме самолечение, а винаги да се консултираме със специалисти.

Борисов за Сидеров: Празнодумството е най-силната му политика
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в профила си във Facebook поведението на Волен Сидеров."За...
Румънец катастрофира край Русе и избяга
Поредна катастрофа на пътя Русе-Бяла - румънско BMW поднесло на мокра настилка и се е преобърнало в...
Голям пожар одими Пловдив
Голям пожар избухна в склад за строителни материали и ВиК оборудване в Пловдив. Инцидентът e станал...
София събра най-редките породи котки в света
Най-редките породи котки в света са в момента в София - на откритата днес, 18 октомври,...
Ученици с послание за опазване на природата
Ученици от 12 клас отправиха послание за опазване на природата. Те са от професионалната гимназия...