Няма доброволци за Мизия

Рейтинг:
1 2
Стотици домове продължават да са в плен на тинята, влагата, плесените и миризмата на гниещи отпадъци

Две седмици след приливната вълна и потопа в Мизия бедствието навлиза в нова фаза – от регионално за целия град се превръща в лично за всяко пострадало семейство. Цялостното отводняване на града вече приключва, но вода и тиня остават в повечето дворове и домове, защото нивото на подпочвените води е високо. А най-големият проблем е липсата на доброволци, които да помагат на пострадалите, днес техният брой беше само 26.Стотици домове в Мизия продължават да са в плен на тинята, влагата, плесените и вонята от гниещи отпадъци.

Заявките от пострадалите хора за помощ от доброволци са няколко пъти повече от дошлите да помогнат. Хората са в паника, защото личният състав от 100 човека от пожарната и гражданска защита вече се канят да си тръгват. Спасителите си отиват, а тинята остава във всеки дом и двор.

Описването на щетите се бави, защото в понеделник предстои комисията от архитекти да довърши огледа за състоянието на наводнените къщи. "Тази комисия е свършила следното: прегледани са 416 имота, срутени са 48 къщи, 23 за събаряне, 206 къщи, в които не може да се влезе без ремонт и за съжаление само 93 къщи са годни за обитаване, но са празни, защото покъщнината е изхвърлена", коментира зам. Кметът Николай Нековски.

От отпуснатия 1 милион лева авансова държавна помощ 400 хиляди ще отидат за ремонт на пострадалите училища, а от даренията чрез SMS-и има идея да се осигури жизнен минимум от бяла техника за всеки пострадал дом.

TV7 и NEWS7 помогнаха за спасяването на две деца
Спешни мерки за закрила на две деца от Ихтиман предприемат социалните служби. Реакцията идва само...
Край на примирието в Газа
Израелският премиер нареди на армията да порази "терористични цели" в ивицата, след изстрелването...
Автобус  с 25 пътници горя в центъра на Враца
Автобус с 25 пътници се запали по време на движение в центъра на Враца и предизвика паника и хаос в...
Овладяха напрежението в Бяла черква
Екип на жандармерията помага за опазването на реда в Бяла черква. В града има засилено полицейско...
15 трупа допълниха черната статистика в Украйна
Украинската армия е открила 15 тела на цивилни жертви. Те са загинали при обстрел на проруските...