Как да оцелеем в преспите

Рейтинг:
2 0
Полезни съвети за всички, които тръгват на път през зимата

При пътуване в тежки зимни условия голям е шансът да бъдем блокирани на пътя и да се наложи да изкараме много часове при ниски температури. В такъв случай е добре да сме подготвени. Екипът на TV7 и NEWS7 потърси мнението на главен инспектор Стефан Стефанов от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който сподели ценни съвети за оцеляване в преспите.

На първо място трябва да подредим багажа си така, че да имаме лесен достъп до най-необходимото. Така дори да се наложи да чакаме спасителни екипи, ще сме добре екипирани.

Задължително трябва да имаме топло облекло, комплект резервни дрехи и обувки, вериги за сняг, светлоотразителна жилетка, туба за резервно гориво, въже за теглене, фенер. Дори да не ни се наложи да използваме тубичката, е добре винаги да имаме в багажника, за да помогнем на някой друг. Водата е задължителна, тъй като при ниски температури човешкият организъм се нуждае от много течности.

Задължително е да тръгнем с пълен резервоар. В случай, че закъсаме на пътя, често се налага да останем в колата в продължение на няколко часа, през които двигателят работи постоянно, за да поддържа температурата в купето.

Не е добра идея да прекарваме дълго време изложени на студен вятър, тъй като той много бързо сваля температурата на тялото. Не забравяйте и шапки, шалове и ръкавици.

Ако с нас има малки деца, те трябва да бъдат топло облечени. При продължително излагане на ниски температури и липса на движение (например часове наред в колата), е добре да свалим обувките им, за да може да движат крачетата си и да не изстиват.

Една от най-честите грешки, които допускат хората, изпаднали в беда на пътя, е да напуснат мястото на произшествието и да търсят начин сами да се спасят, тръгвайки в неизвестна посока. Ако не знаем точно къде се намираме, какво има наблизо и дали можем да стигнем до него, по-добре е да останем в автомобила, съветват от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

При обаждане на спешния телефон 112 трябва да дадем точна и пълна информация къде се намираме, в какво състояние сме изпаднали, както и дали в момента ние или някой от групата има здравословни проблеми. Трябва да поддържаме постоянна връзка със спасителните екипи, като за целта трябва да имаме телефон с добре заредена батерия. Добре е и да имаме зарядно за автомобил, за да можем да зареждаме телефона си в колата.

добави коментар
По-рано ли дойде пролетната умора
Навън все още е доста хладно, но така или иначе скоро ще посрещнем астрономическата пролет на 20...
Ексклузивно: Пеперуди в парламента!
Неизвестен мъж с маска на лицето влезе в парламента днес и отвори няколко кутии с пеперуди. Това се...
6 март
София
В момента
Облачно
6°C
Днес
Дъжд
Min: 4°C
Max: 7°C
Утре
Облачно
Min: 2°C
Max: 8°C
6 март
На днешния ден през 1938 г. започват изборите за 24-то Народно събрание в България. На тях за първи път правото си на глас упражняват и жените. Това...