Дъждът ни удави

Рейтинг:
2 0
България осъмна под вода, борбата с щетите продължава

Жълт код за опасно време е обявен в 17 области на Северна и Източна България. Стотици населени места бяха буквално залети от дъждовни потоци. Заради проливните дъждове и градушката снощи, в община Чавдар е обявено бедствено положение.

Силен дъжд, градушка и торнадо премина снощи през село Чадвар. Екипи на пожарната цяла нoщ отводняваха района, електротехници отстраняваха авариите след падналите електрически стълбове.

Екип на ЧЕЗ отстраняват аварията в електрозахранването, която остави без ток цялата община Чавдар.

Тежко е положението и в карловското село Климент. Властите спешно изпускат намиращия се наблизо язовир, на който му остават 50 см. до точката на преливане. Заради поройния дъжд снощи местната река е преляла и е наводнила десетки къщи. Има съборени селскостопански постройки. Придошлите води са наводнили дворовете и са изровили асфалта по улиците.

Сериозно покачване на нивото на река Янтра се очаква през следващите няколко дни. Заради обилните валежи метеоролозите предупреждават, че в края на тази седмица водата може да достигне опасния червен праг. В момента нивото на реката е 160 см. и продължава да се покачва. Най-сериозно влияние върху нейното ниво оказва яз. "Христо Смирненски" край Габрово, който от няколко дни се изпуска контролирано.

И в Созопол се появиха проблеми след дъждовете. Лошото време провали почивката на туристите в околностите на курортния град. Последната нощ се превърна в кошмар за летовниците на юг от Созопол. Скъсани диги на микроязовир заляха култовия къмпинг "Смокиня". Централният плаж е почти напълно унищожен. Стихията е отнесла каравани, а морската вода е замърсена от калните потоци. Чуйте повече подробности от нашия кореспондент Елена Танева.

Китайци церят от рак за 70 лв
Заради високите цени на лекарствата и процедурите в болниците, мнозина китайци се обърнаха към...
Доброволец съди телефон 112 за неадекватна реакция
Доброволецът Милен е пряк свидетел на ужаса, който четирима души изживявят по време на наводненията...
Затвор за скандалния преподавател доц. Рангелов
Ямболският районен съд постанови ефективна четиригодишна присъда на бившия преподавател в...
Лъжепророци циркулират из Варна
Съмнителни лица, представящи се за "божии вестители" се появиха след тежкото наводнение във Варна,...
Майки се биха на детска площадка
Майки се скараха и сбиха на детска площадка в Сандански след разпра между децата им, съобщава...