Борисов стои зад рекет за 50 милиона

Рейтинг:
5 0
Банкерът Цветан Василев със скандални разкрития за мафиотското управление на държавата

Премиерът в оставка Бойко Борисов стои зад рекет за близо 50 милиона лева, свързан със собствеността на две от най-апетитните фирми под контрола на Корпоративно търговска банка - "Дунарит" и "Авионамс". Това казва в интервю пред Сашо Димков и BIT мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. В интервюто Василев говори още за много скандални случаи и схеми, довели до удара срещу банката.

„Аз имам доказателсва. Те са спокойни, защото си мислят, че като са прибрали Бисер Лазов и други хора, няма доказателсва. Има и то достатъчно. Имам доказателства, че хора посочени от Александър Сталийски, който пък от своя страна ми беше посочен лично от Бойко Борисов като човек за връзка, са били собственици на част от фирми, които са били под контрола на КТБ“, твърди Цветан Василев. Той допълва, че Сталийски му е идвал на гости в къщата му в Бояна два пъти всеки месец, за да получава информация и отчети за фирмите, в които чрез поставени лица, е участвал.

Василев показва документи, според които от 2010 г. до 2013 г. хора свързани със Сталийски са били собственици на по 50 % от заводите „Авионамс“ и „Дунарит“. Собственост срещу нищо. След това тези дялове са откупени обратно през 2013 години, след като първото правителствот на Борисов пада от власт.

Схемата е активирана през 2010 г., когато в Брюксел е изпратен анонимен сигнал за неоторизирана държавна помощ за КТБ. „След този пасквил, който можеш да не бъде отворен, но еврокомисар беше Кристалина Георгива, а финансов минисър Симеон Дянков, започнаха атаки срещу банката чрез публикации в една медийна група (Капитал – б.р.). Аз бях силно притеснен от това, защото Буров е казал : Муха и банка се убиват с вестник. И те казаха : Ще те пазим, но трябва да се лишиш от нещо. Тук говорим за „Авионамс“ и „Дунарит“, но имаше и други. Водих тези разоговори и със Сталийски, и с Борисов. Нямам записи, но нали не считате, че съм идиот, че да им предлагам фирми за 100 милиона евро ей така“, заявява Василев.

В крайна сметка тази схема е завършена на 26 юли 2013 година и по сметки в КТБ на двете фирми, посочени от Сталийски, са преведени 43 милиона лева. Тези пари след това се превеждат в ПИБ, а после следите им се губят.

„А „Дунарит“ е разпределил и 12 милиона дивидент, от които половината са отишли по същата схема. И ако някой от прокуратурата поиска доказателсва, защото имам чувството, че там всички са слепи и неми, мога да предоставя и допълнителни доказателсва. Аз казвам, че от 2009 г. насам имаме мафиотски режим на управление. Практически без прекъсване. Четири години от единия клан, една година от другия и две години съвместно“, казва банкерът.

Той коментира и изказването на премиера в оставка Бойко Борисов, че държавата е спасила „Авионамс“ и си е върнала собствеността над него. През 2008 година „Авионамс“ е приватизиран като за 67 % от него са платени 37 милиона евро. По думите на Василев фирмата по това време е руина, няма бизнес, няма поръчки.

„Ние направихме всички необходими стъпки, изкарахме всички необходими лицензи. По времето на първия кабинет на Бойко Борисов, неговия военен министър Аню Ангелов правеше всичко, за да не получим лиценз от НАТО за ремонт на хеликоптери“, разказва банкерът и допълва, че по същото време се приватизират и останалите 33 % от "Авионамс" за 8 милиона лева.

„Благодарение на нас „Авионамс“ стана междинароден играч и малко преди удара на заговорниците към КТБ спечели търг за ремонт на хеликоптери за 180 милиона долара. Ето това е целта на Борисов, той затова искаше да национализира завода. Целта беше печалбата от 30 милиона долара. „Авионамс“ не е национализирана, зашото не е платена цената за „Авионамс“, но понеже за Борисов всички сме крепостни селяни и всичко общо е и негово, затова ги говори тези неща“, казва Цветан Василев.

Според банкерът единият мафиотски клан в България е този на Борисов, а другият на Делян Пеевски. „Пеевски е кредитиран с повече от 250 милиона от КТБ. Ангажиментът е бил винаги да възстанови тези пари и затова той се е подготвил да удари банката, да вземе активите и да не си плаща сметката“, казва Цветан Василев.

„Могъл съм да спра Пеевски. Направих злини, когато съм вървял и съм чистил неговите Авгиеви обори – от ремонтите на Национална спортна база до операциите в Държавния резерв. Всичко беше покрито, за да няма скандали. Това са моите грешки и аз си ги признавам. Но в момента на удара КТБ беше готова да покрие всички пасиви“, продължава банкерът.

Василев казва, че знае, че „Булгартабак“ е имал проблеми с контрабандни контейнери в Турция. Затова и Пеевски има проблеми с турските власти. „Не мога да си представя, че цигари на „Булгартабак“ могат да бъде открити в складове на Ислямска държава, без в това да участва Ислямска държава. Българската прокуратура обаче не се интересува. Затова други прокуратури се интересуват вече, допълва мажоритарният собственик на КТБ.

„Виваком“ е кражбата на века. И заради „Виваком“ си отиде КТБ. „Виваком“ е продадена на цена 70 % по-ниска от пазарната. Открадната е, не е продадена. Спас Русе е мюре и не мога да си представя, че някой ще му даде 46 % от компанията без да е дал пари, без да е обезпечил руската банка ВТБ и без да може да реши проблемите на „Виваком“, казва Василев.

„Нямам съмнение, че зад Милен Велчев, Красимир Катев и Спас Русев, които ограбват „Виваком“, седят Пеевски и Борисов. Как си мислите, че КЗК ще реши нещо за два дни, както решиха продажбата на „Виваком“. Петко Николов решава всичко след като звъни на Борисов или Пеевски, или и на двамата. Как си представяте, че някой сериозен инвеститор ше даде 330 милиона евро, ако няма сигурност, че в България няма сигурност как ще се оправи сделката“, твърди банкерът.  

На въпроса за истината в футболния клуб „Левски“, Василев отговаря, че тя се знае от Тодор Батков, бившия собственик.

„Левски“ беше овлядян от Пеевски, Сталийски и Борисов. Никой не е върнал една сума от 1 милион лева дадени от КТБ на „Левски“ със сътрудничеството на Александър Ангелов. На базата на тези 1 милион Пеевски е заложил 33 % от акциите. 10 милиона са източени до момента от клуба“, казва Василев.        

Що се отнася до активизирането на прокуратурата по казуса „АЕЦ Белене“ и привличането като обвиняем на бившия министър на енергетика от ГЕРБ Делян Добрев, Василев коментира, че това е популистки ход на Борисов и Цацаров. Той разказа, че държавата е давала 800 000 лева на месец дори след като проекта е спрян на фирмата изпълнител, а бизнесменът Богомил Манчев му казал, че половината пари отивали в Бояна.

„Не мога да си представя, че Делян Добрев е взел такова решение, въпреки че парламента спря проекта. Получил е нареждане от началника си“, коментира Василев.

„Моята най-важна информация е в главата ми, защото съм бил свидетел. И тя наистина е копрометираща за управлявашия елит. А и имам документи за много сериозно и задълбочено разследване. Но се притеснявам, че при този похлупак от прокуратурата над Борисов и Пеевски, ще ги изкарат ангели“, допълва банкерът.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ :

http://www.bitelevision.com/mafiotski-urotsi-tsvetan-vasilev-v-spetsialno-intervyu-za-sasho-dikov/

Мъж простреля с пушка две деца
39-годишен мъж от Кюстендил е задържан, след като простреля с пушка две деца, едното от които е...
Мая Манолова внася проект за мажоритарни избори
Днес (21 ноември) омбудсманът на България Мая Манолова и представители на инициативния комитет за...
Подпалиха паркинг в София, поне 4 коли изгоряха
Пожар в закрит паркинг в София изпепели най-малко 4 автомобила. Огънят е пламнал тази нощ. Около 2...
КАТ глобява неподготвените за зимата шофьори
От днес КАТ ще глобяват неизрядните шофьори, чиито коли не са подходящо оборудвани за...
Празнуваме Деня на християнското семейство
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично. Празникът е известен...