Всеки четвъртък, 22:05 - 22:30

2 юни – Почит към героите

Рейтинг:
4 0

На 2 юни 1884 г. ентусиазирани граждани решават да почетат паметта на Христо Ботев на Околчица. Там се събират и Ботевите четници. От тогава това поклонение се прави всяка година именно на мястото, където поетът-революционер намира своята смърт. Макар лобното му място да е местността Йолковица, с решение, взето на правителствено ниво, се построява паметник на най-високото място във Врачанския балкан.

През 1947 г. 17 ботеви поклонници поставят началото на най-големия национален туристически поход у нас - "По стъпките на Ботевата чета". Оттогава всяка година хиляди изминават пътя им. Кулминацията е на 2 юни, когато в 12 ч. вият сирените.

На тази дата България почита паметта на всички паднали за свободата и независимостта й. Датата не е избрана случайно. Това е денят, в който през 1876 г. загива Христо Ботев, убит във Врачанския балкан, в подножието на връх Околчица.

Именно Ботев става събирателен образ на загиналите за родината герои, които от слизането си на Козлодуйският бряг са преследвани от башибозуци, черкези и редовна турска войска, но не са загубили нито една от битките.

добави коментар