Екип

Николай Бареков:

"Отново се връщам при вас, при вашите проблеми, при вашите болки. "България без цензура" отново тръгва на път.

Бяхме заедно по площадите, търсихме начини да надвием безсърдечието на държавата към обикновения човек, към бизнеса, към общините. Посетих места с хора, забравени от Бога – това бяхте вие - България без цензура. Видях хора, които живеят с 35 лв. на месец; хора, които губят дома си; хора без зъби; болни, които нямат пари за лекарства; хора, отхвърлени напълно от системата. Майки, чийто невръстни дечица оставаха пред очите ми на улицата заради нечовешкото отношение на близките или техните работодатели и безразличието на държавата.

Успяхме да решим много лични проблеми. Няколко месеца след последната ни среща обаче животът ни не се е променил към добро в нито една сфера. Разбрах, че силите на журналистиката не стигат за така очакваната от всички промяна.

Журналистиката вади на показ недъзите на системата, но политиката ги решава. Затова "България без цензура" прерасна от предаване в гражданска платформа. Правя го, защото гласът на хората, вашият глас, има значение. Време е за промяна. Време е да се говори без цензура. Време е да се поиска управление с грижа за хората.“


Десислава Балабанова - юрист:

"Станах част от екипа на турнето "България избира – Твоят глас без цензура" малко след неговия старт - през април 2013 г. От тогава досега имах възможност да видя реалното лице на юридическите и социални проблеми, с които ежедневно се сблъсква обикновеният човек в страната, и осъзнах, че основен проблем за гражданина днес е неговото ежедневно оцеляване. Именно поради тези причини възприемам това начинание като кауза, в която основна мисия на мен и моите колеги е да покажем, че правото стои близо до човека, до неговите проблеми и съществува с една-едничка цел - за да ги разреши."


Любомир Цветанов – юрист:

"За мен е чест да бъда част от екипа на "България без цензура", защото имам възможността да се срещам с много хора от всички краища на страната, на които реално може да се помогне с юридически съвети. Искрено се радвам, когато чрез моите знания и опит успея да помогна на някого, разрешавайки неговия казус, защото все пак това е призванието на всеки юрист! "


Кристиан Гьошев – юрист:

"България без цензура" на TV7 и NEWS7 за мен е едно своеобразно продължение на битката, която водя в защита на правата на гражданите. Възпитан съм да се съмнявам в лакирани истини и съм готов да помогна на всеки един гражданин, който е станал жертва на административен произвол от страна на държавни или общински служители."


Костадин Пандуров – юрист:

"Участвам в "България без цензура" поради факта, че целите и средствата на това начинание съвпадат изцяло със смисъла, който "бащите" на идеята за Свободната и Правова държава са вложили в тези понятия, а именно спазване на гражданските права и свободи, уважение личността и мнението на всеки човек, свобода на изказа, зачитане на срещуположната позиция, равенство на гражданите и на техните въпроси и проблеми, върховенство на справедливостта и морала. Вярвам, че с "България без цензура" можем успешно да положим началото на тази нова "страница" от нашия живот, който ни е даден, за да бъдем усмихнати, радостни и оптимисти за утрешния ден."


Иван Гебрелиев – юрист:

"Като юрист винаги съм се стремял към това да открия практическото приложение на теоретичните конструкции. Чувствам удовлетворение, когато благодарение на моята правна помощ хората са намерили реално решение на своя проблем. Именно заради това смятам, че "България без цензура ", освен че дава трибуна на обикновените граждани, прави всичко възможно да съдейства при защитата на гарантираните им от Конституцията и закона права – задача, която често се оказва непосилна за тях. Смятам, че инициативата е изключително благородна и съм  горд, че имам възможността лично да допринеса за постигането на целите ѝ."


Миглена Иванова – юрист:

"На въпроса: "Защо съм в "България без Цензура"?" мога да отговоря по следния начин - това е едно чудесно, социално ангажирано дело, с което се дава гласност на проблемите на българския народ. Намираме се в трудно за страната ни време, където проблемите на хората не се чуват от никого и най-вече от институциите и управляващите. Именно поради тази причина се радвам, че имам възможност да съм част от инициатива, чиято основна идея и цел са да обърне внимание на малкия, обикновен човек и неговите проблеми."


Диляна Гайтанджиева - репортер TV7:

"От декември 2011 г. съм част от екипа на TV7. Професионален опит: обучение в CNN - Атланта, Вашингтон и Лондон. Разследвания за високите цени на електроенергията в България, за кражбите при износа на ток от страната ни и черните каси в енергетиката, репортажи как българи перат пари чрез скъпи имоти на Френската ривиера, разследвания за корупцията във властта, автор на поредицата "Частен град" за злоупотребите на местната власт, излъчени в "България без цензура". Документални филми: „Да срещнеш Ал Кайда“ – филм за версиите след атентата на летище Бургас (интервюта с членове на Хизбула в Ливан и на говорител на "Бригадата на привържениците" в бежански лагер в Южен Ливан), "Битката за Хомс" – войната в Сирия, "Войната на ракетите" – филм от войната в Ивицата Газа (ноември-декември 2012 г.)."


Гергана Венкова - репортер TV7:

"Обиколките с екипа на "България без цензура" са едни от най-запомнящите се моменти в кариерата ми на журналист. Още с постъпването ми на работа в TV7 станах част от кампанията, която обиколи стотици градове. Проблемите на малките населени места винаги са ме вълнували. Случайно или не, те заемат и голяма част от темите на моите репортажи. Сред тях са: конфликтът в Катуница; похитителската сага в Сливен, където имах възможността да направя и първото интервю с похитителя Стефан Петров Стефанов от първите му дни в ареста; наводненията в село Бисер; взривовете на Петолъчката; бюлетините в Костинброд; търговията с ромски вот в Сливен; новите схеми за манипулация на изборите във Варна; съмнителните взаимоотношения на местни политици със скандални бизнесмени.

Едно от последните ми разследвания, което предизвика по-остри обществени реакции, е това със скандалния ремонт, който бившият финансов министър Симеон Дянков прави на историческия дворец "Кричим". Едни от най-емоционалните моменти в работата ми са били именно откритите студия на "България без цензура" като например последното в Монтана. Тогава площадът не можа да побере хората, които бяха дошли да потърсят последна помощ за своите проблеми при нас."


Таня Иванова - репортер TV7:

"С телевизионна журналистика се занимавам от 2002 година. От тогава съм и политически репортер. През този период съм проследила всички парламентарни, европейски, местни и президентски избори у нас. Вече почти 12 години следя работата на депутатите в Народното събрание. Българският политически живот, меко казано, ми е интересен. Автор съм на филма "Професия дипломат", който показа разсекретяването на досиетата на посланиците ни в чужбина. "България без цензура" дава шанса да покажем истинския живот и проблемите на обикновения българин. Да се чуе неговата гледна точка за реалната ситуация в страната – извън червените килими и далеч от "триъгълника на властта."


Асен Иванов - репортер TV7:

"От 12 години се занимавам с криминална и разследваща журналистика. Сред най-сериозните ми материали са такива за лихварски групи, секти, проповядващи радикален ислям в България, търговията с антики и произведения на изкуството. Според мен кампания "България без цензура" показа, че никой не чува гласа на българските граждани и те са оставени сами да се борят с корупция, бедност и безработица. Кампанията доказа, че репортерските и юридическите екипи по градовете, освен гласност, могат и да решават конкретни проблеми."


Моника Гаджанова - репортер TV7:

"Журналистката доказа "кражбата" на Общинска банка от бизнесмена Любомир Павлов. Автор е на разследването защо цените на лекарствата у нас са в пъти по-високи от тези в съседните страни като работата й по този особено тревожен за обществото проблем бе отличена от Българския фармацевтичен съюз и министерството на здравеопазването. Следват разследванията за закриването на болницата в Девин и Белодробната болница "Кудоглу" в Пловдив. Продължава и работата й по проверката на офшорните фирми на президента Росен Плевнелиев като на този етап разследването стана повод за проверка на НАП относно дейността на фирма "Линднер", управлявана от Росен Плевнелиев в предишното му битие на предприемач и бизнесмен. "Участвам в турнето "България без цензура", защото у нас на хората с власт нищо "не залепва", т. е. налице е "тефлонизиране" на престъпността. Не може в един момент и от дадено ниво нагоре журналистите да пипнем и да разследваме там. Държавните позиции, особено тези на най-висше ниво, се оказват перфектното алиби, което спасява тези хора от преследване в това, което са правили през годините. Ако в Чехия органите на реда влязоха в Парламента и арестуваха заподозрените лица, то нещата у нас са много различни и в дисонанс."


Диана Радева - репортер TV7:

"Работя в новините от 11 години. Това винаги е била мечтата ми в професионален план. Вярвам в мисията и ценностите на обективната журналистика. В TV7 съм от март 2011-та. Като специален кореспондент имам шанса да съм на най-интересните места и да срещам изключителни личности. В TV7 отговарям за работата на президента и правителството. Това, което истински ме вълнува обаче, е да разказвам човешките истории и да давам думата на онези, които никой не иска да чуе. Имах шанса да специализирам в CNN в Атланта, Вашингтон и Лондон, както и да се включвам за CNN от България. Отразявах терористичната атака в Бургас, наводненията в с. Бисер, протестите в Македония, разказах много истории на хора, които търсят справедливост и достоен живот. Винаги съм вярвала, че телевизията трябва да е при хората. Според мен, това е и основната цел на кампанията "България без цензура" - да даде думата на тези, които са загубили надежда, че нещо ще се промени, както и на онези, които не са популярни, но са достойни за уважение."

програма на турнето
Ноември
06.11
София
07.11
Криводол
08.11
Белоградчик
09.11
Русе
10.11
София