10 октомври

9 октомври

На 9 октомври 1967 г. само ден след като е заловен, Че Гевара е екзекутиран за опит да предизвика революция в Боливия. Смъртта му го прави изключително популярен по цял свят и го превръща в универсален символ на революционните движения, контракултурата и бунта срещу социалните неправди. До ден днешен името и делата му са предмет на много спорове, противоречия и страсти.

Някои го считат за герой и светец, а други за убиец и престъпник. Независимо от всичко той остава една от най-влиятелните фигури в историята на човечеството - за него са написани биографии, спомени, книги, есета, песни и филми.

През 2002 г.  Европейската комисия признава България за страна с функционираща пазарна икономика, с което поредното препятствие пред  членството ни в Европейския съюз е преодоляно.

На този ден през 1940 г. е роден и Джон Ленън, един от четиримата от ливърпулската четворка "Бийтълс". 40 години по-късно, на 8 декември 1980 г.,  той е застрелян на улицата от провъзгласилия се за негов фен Марк Чапман, който получава доживотна присъда и до момента я излежава.

У нас са най-високите изисквания за военен стаж
Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че "Българските военнослужещи напълно заслужават...
Отвлякоха либийския премиер
Либийският премиер е бил отвлечен от въоръжени мъже от хотел в Триполи, потвърди либийското...
В момента:
Още нещо
12:00
Новини
12:10
Граждански контрол
13:00
Новини
10 октомври
София
В момента
Облачно
7°C
Днес
Облачно
Min: 7°C
Max: 20°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: 8°C
Max: 19°C
10 октомври
10 октомври е световен ден срещу смъртното наказание. Тази толкова дебатирана форма на наказание за извършени престъпления днес се прилага в 58...