8 ноември

7 ноември

7 ноември 1959 г. е паметна дата за телевизията в България. Тогава е осъществено първото официално предаване на днешната Българска национална телевизия – манифестацията по повод годишнината от Октомврийската революция от площад "9 септември" (днешният "Александър І").

По-интересен и малко известен факт е, че предаването на звук и изображения в България се случва независимо от това, че в света технологията вече е открита и функционира от години.

У нас телевизията идва благодарение на екип от Техническия университет, който през 1951 г. (15 години след първото в света телевизионно предаване на живо) започва да работи по проект за предаване на образи на разстояние. Първият сполучлив опит е през 1953 г., а на 1 май 1954 г. е осъществено първото официално предаване по безжичен път. 

Официалното летоброене на българската телевизия започва на 7 ноември 1959 г. На 26 декември същата година е официалното откриване на БНТ. 

На днешния ден през 1867 г. е родена откривателката на радия и полония Мария Кюри. Тя е първата жена, която получава Нобелова награда за физика – през 1903 г. През 1911 г. получава и отличието за химия, което я прави първият човек, почетен с две Нобелови награди, както и един от само двамата, получили приза в две различни области на науката. Мария Кюри, чийто живот и силен дух могат да са вдъхновение за всеки човек, е и първата жена преподавател в Сорбоната.  

Пенсионираха шефа на ВМА
На извънредно заседание на Съвета по отбрана днес са били разгледани кадрови въпроси, свързани с...
Лекарският протест се отлага
На днешното заседание на Националния съвет с представители на всички областни колегии Българският...
20:00
Новини
21:00
Топ Гиър
22:00
Новини
8 ноември
София
В момента
Слънчево
16°C
Днес
Слънчево
Min: 3°C
Max: 18°C
Утре
Слънчево
Min: 3°C
Max: 18°C
8 ноември
На 8 ноември православната църква почита паметта на св. Архангел Михаил. Според нашите народни вярвания той е един от братята светци, на когото при...