6 декември

5 декември

На тази дата през 1933 г. в САЩ официално е отменен сухият режим. Той е въведен с 18-та поравка Конституцията, ратифицирана на 16 януари 1920 г. С нея се забранява производството, вносът, износът, превозът и продажбата на всякакви алкохолни напитки и питиета на територията на САЩ.

Реформаторите открито твърдят, че прилагането на сух режим се налага заради пиянските прояви на имигрантите работници. Забраната обаче се оказва с обратен ефект, тъй като, вместо да бъдат интегрирани в обществото, новите имигрантски маси се консолидират в престъпни групировки.

В действителност периодът на действие на сухия режим (1920-33 г.) е период на формиране на мафията в САЩ, която започва да контролира нелегалния му внос и разпространение. От друга страна пиенето на алкохол в САЩ продължава и дори се увеличава, но става в по-лоши условия, консумират се напитки с по-ниско качество и на по-високи цени.

Сухият режим разединява американското общество, разделяйки го на "сухи", т.е. поддръжници на сухия режим, и "мокри", т.е. негови противници.

Премахването на сухия режим става едно от главните обещания на кандидата за президент Франклин Рузвелт. То става през 1932 г. чрез 21-та поправка на Конституцията.

Умуват за нови цени в градския транспорт на София
Билетът за столичния градски транспорт може да поскъпне от догодина, но не е ясно с колко. Това...
Нови измамници искат да купим ваучер за телефон
Продължават телефонните измами. Този път получавате SMS уж от голяма верига за техника, според...
6 декември
София
В момента
Облачно
-1°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: -5°C
Max: 7°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: -3°C
Max: 2°C
6 декември
Днес отбелязваме Никулден – един от най-важните православни празници. Той е посветен на св. Николай Мирликийски, който се почита като избавител...