4 април

Източник: Getty Images/Guliver Photos

На 4 април 1850 г. Лос Анджелис официално е учреден като град. Историята му обаче започва доста преди това, през 1781 г., когато 44 заселници, придружавани от няколко испански войници и двама францискански монаси основават на брега на Тихия океан свое поселение. Дават му дългото име Ел пуебло де нуестра сеньор рейна де лос анхелес собре ел рио порчункула, макар от него днес да са останали само известните в целия свят инициали Ел Ей.

Заселниците са с разнообразен етнически произход. Има мулати, метиси, индианци, африканци и чисти испанци.

Поселението се разраства бавно. През 1820 г. жителите му са едва 650, но въпреки това си остава най-голямото в испанска Калифорния. През 1850 г. Лос Анджелис става център на окръг със същото име, но по нищо не се различава от всички градчета от американския Запад по това време – игрални зали, салони, прашни улици и каубои с револвери.

Построяването на жп линията през 1876 г. обаче бързо променя обстановката. Само за 24 години в Лос Анджелис вече живеят 100 хил. души. Петролът, открит в началото на ХХ век, също привлича още хора. Авиационната индустрия набира сила, киното намира там своя дом, а Холивуд се превръща в емблема на световната филмова индустрия.

Днес в Лос Анджелис живеят хора от 140 държави, които говорят над 220 различни езика. Имената на част от кварталите също свидетелстват за етническото разнообразие – Чайнатаун, Кореатаун, Малката Армения, Малката Етиопия, Техеранджелис, Малкото Токио, Тайтаун...

На днешния ден през 1949 г. във Вашингтон е подписан договорът за създаване на НАТО. Подписи под него полагат държавните ръководители на 10 държави от Западна Европа – Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Великобритания, Португалия, Италия, Норвегия, Дания и Исландия – САЩ и Канада. Те се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една от тях ще се разглежда като нападение срещу всички. Всяка поема ангажимента да подпомогне атакуваната страна както счете за необходимо, включително с военни сили. Военните действия обаче не са задължителни. Въпреки, че са длъжни да отговорят, на държавите е предоставена свободата да избират начина, по който да го направят.

На 4 април 1968 г. в хотел в Мемфис е убит борецът за правата на цветнокожите Мартин Лутър Кинг.

Днес австралийската филмова звезда Хийт Леджър трябваше да стане на 35 години. През 2008 г. той беше открит мъртъв в апартамента сив Ню Йорк. Официалната причина за смъртта му е "остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства". За всички медикаменти беше установено, че са "легални". Част от тях му бяха предписани с рецепта, а за други беше установено, че се продават свободно. Спекулациите, че в смъртта му са замесени и наркотици, не се оправдаха.

Русе посрещна новия си митрополит Наум
Днес Русенската епархия посрещна новоизбрания митрополит Наум. Той пристигна в град Бяла, който е...
Липсата на задължителна матура по математика ощетява младите
40% от 12-класниците едва успяват да решат най-лесните задачи по математика. Резултатите са от...
В момента:
03:05
04:00
Пътуване със CNN
05:00
Виното на Новия свят
6 април
София
В момента
Облачно
19°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 6°C
Max: 13°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 14°C
6 април
На 6 април 1896 г. oфициално са открити първите съвременни летни олимпийски игри. Лятната олимпиада се провежда в Атина, Гърция, от 6 до 15 април...