30 март

Източник: wikipedia.org

На този ден през 1944 г. англо-американската авиация бомбардира София, Враца, Лом и Монтана. В операцията участват 600 самолета. Това е най-тежката бомбардировка над София, но извършената евакуация проваля плановете на противника да предизвика големи човешки жертви.  В 9:45 ч. София е бомбардирана както при варварската бомбардировка на Дрезден с т.н. "бомбен килим". В 10:10 ч. градът е бомбардиран повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 хил. запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради.

Извършената евакуация на София проваля плана на нападателите да убият голяма част от населението - жертвите са 139 загинали и неизвестен брой ранени. Същия ден е бомбардиран град Ниш. При с. Пишурка са пуснати 64 бомби. Българските изтребители храбро пресрещат противника, но не успяват поради малочислеността си да разстроят бомбардировъчната формация и да предотвратят бомбардировката над София. Във въздушния бой този ден загиват фелдфебел Христо Цанков и подофицер Йордан Кубадинов. Свалени са 9 противникови самолета.

Това не е единствената, но е най-мощната атака по въздух над столицата ни, която дотогава се е славела като Малката Виена. Ударени са граждански обекти като Народният театър, църквата от ХІ век Свети Спас, Градската библиотека е напълно унищожена и изгарят 40 хил. тома, Католическата Катедрала Свети Йосиф), голямата Софийска синагога, Духовната академия, взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център. Убити, безследно изчезнали и починали заради бомбардировките са над 2000 души от софийското население, разрушени са 12 657 сгради.

Поражение за партията на Оланд на местните избори
Френският премиер Жан-Марк Еро призна провала на правителството на местните избори. Той отбеляза,...
"Сова Харис": Четири партии с евродепутати
Четири партии ще излъчат със сигурност евродепутати, ако изборите бяха днес. Това показва...
14:30
14:35
Липсващото звено
15:00
15:30
Виното на Новия свят
31 март
София
В момента
Разкъсана облачност
10°C
Днес
Слънчево
Min: 3°C
Max: 20°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 19°C
31 март
На 31 март 1889 г. Айфеловата кула в Париж официално отваря врати. Внушителният обект е построен за рекордните две години, два месеца и пет дни (от...