4 януари

3 януари

На 3 януари 1959 г. Аляска става 49 щат на САЩ и първият без граница с никой от останалите. Това е най-големият щат в САЩ по територия (1 477 261 кв. км).

Аляска вероятно е заселена за пръв път от народи, които идват по Беринговия сухоземен мост, включително инуити и множество индиански групи. По-голямата част от предколумбовото население на Северна и Южна Америка вероятно е дошло по този път, но е продължило да се придвижва на юг.

Първите исторически свидетелства показват, че първите европейци, достигнали до Аляска, са дошли от Русия, подбудени от държавния секретар Уилям Сюард. Новата придобивка не се приема добре в старата част на САЩ, където наричат Аляска "безумието на Сюард" и "хладилникът на Сюард".

Аляска отбелязва покупката всяка година на Деня на Сюард, който се пада последният понеделник на март. От 1867 до 1884 г. Аляска е преименувана на департамент Аляска, а в периода 1884-1912 г. носи името окръг Аляска.

Първият американски администратор на Аляска е Владимир Кжижановски. На 8 януари 1900 г. американският президент Уилям Маккинли обявява военно положение в щата. На 7 юли 1958 г. президентът Дуайт Айзенхауер подписва указ, чрез който американското законодателство влиза в сила за Аляска. Така се подготвя почвата за приемането на Аляска като 49-тия щат на САЩ, което става на 3 януари 1959 г.

Аляска претърпява едно от най-мощните земетресения в историята на Северна Америка, което на 27 март 1964 г., с магнитуд 9,2.

През 1976 г. населението на Аляска внася поправки в щатската конституция като създава Алясканския постоянен фонд. Той инвестира част от приходите от минералите, както и от нефтопровода Трансаляска, "за да облагодетелства всички аляскански поколения". През март 2005 г. наличните средства на фонда са над $30 млрд. Няколко плавателни съдове носят името Аляска в чест на щата.

По време на Втората световна война 3 от външните Алеутски острови – Ату, Агату и Киска, са окупирани от японски войници. Това е единствената територия на САЩ, която е окупирана по време на войната.

-30 и буреносни ветрове в САЩ
Най-малко 11 души са загинали в резултат на снежните бури, които връхлетяха САЩ. Смъртните случаи...
Приемат документи за първокласници
Родители на бъдещи първокласници вече подават документи в избраното от тях училище. Децата отново...
09:00
09:10
Холивуд Експрес
09:35
Най-удивителните фотографии на National Geographic
4 януари
София
В момента
Мъгла
-2°C
Днес
Слаба мъгла
Min: -3°C
Max: 6°C
Утре
Облачно
Min: -2°C
Max: 8°C
4 януари
На 4 януари 2010 г. официално е открита най-високата сграда в света – Бурдж Халифа в Дубай. Строителството на небостъргача започва на 21...